Παπανάτσιου: Δικαιότερος ο ΕΝΦΙΑ 2018

Δικαιότερο θα είναι το σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ το 2018, καθώς θα υπολογίζεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που θα αναπροσαρμοστούν ως το τέλος του 2017, δήλωσε τη Δευτέρα 28-8-2017 στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ειδικότερα, έως το τέλος του 2017, θα έχουν ολοκληρώσει οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με βάση τις εμπορικές αξίες, οπότε και θα εφαρμοστεί δικαιότερο καθεστώς υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Όπως ενημέρωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Δημήτρη Κουκούτση, ήδη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2017, στην περιοχή του Νέου Βουτζά Αττικής, που η επιτροπή έδωσε το αποτέλεσμά της, ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με χαμηλότερη τιμή αντικειμενικής αξίας.

«Μέχρι τέλους του έτους, πιστεύουμε οι επιτροπές να έχουν ολοκληρώσει το έργο για όλα τα ακίνητα, οπότε θα έχουμε και τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες για ένα δικαιότερο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Εκεί δηλαδή που είναι χαμηλότερες οι αξίες να έχουμε κάτι χαμηλότερο κι εκεί που πραγματικά υπάρχουν υψηλότερες αξίες να έχουμε αντίστοιχα υψηλότερο ΕΝΦΙΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου.

Τέλος, όπως τόνισε η αρμόδια υφυπουργός, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής και αξιολογεί τις επιπτώσεις των φορολογικών μέτρων και στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται όλες τις δυνατότητες για ελάφρυνση των πολιτών, στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας μας.