Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το «Blue Whale Challenge»

Την κινητοποίηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, προκάλεσε την Τρίτη 23/5/2017 το παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» («Blue Whale Challenge») που πείθει παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, να αυτοκτονήσουν και παρ’ ολίγο να γίνει η αιτία για αυτοκτονία παιδιού και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, μετά από δημοσιεύματα η Ξ.Δημητρίου έδωσε εντολή στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και στους εισαγγελείς Ανηλίκων της χώρας να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την έγκυρη πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.

Η ίδια παρήγγειλε στους συναδέλφους της να προβούν σε έγκυρη ενημέρωση των ανηλίκων για την επικινδυνότητα του χαρακτήρα του φαινομένου της «Μπλε Φάλαινας» που μπορεί να επιφέρει από τραυματισμούς έως και τον θάνατο.

Το «παιχνίδι» περιλαμβάνει σειρά από προκλήσεις, διάρκειας 50 ημερών, που περιλαμβάνουν αυτοτραυματισμούς, εκτελέσεις ζώων, επικίνδυνες ενέργειες, ενώ τελειώνει με την προτροπή να δοθεί τέλος στην ίδια τη ζωή του παίκτη. Ο εμπνευστής του «παιχνιδιού» βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία

Πάντως, όπου έχουν καταγγελθεί ανά την Ελλάδα περιστατικά εμφάνισης συμμετοχής νέων στο παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας», οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές διεξάγουν ήδη έρευνα με την συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και θα σχηματιστούν οι σχετικές δικογραφίες.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταγγελθεί περιστατικά, σύμφωνα με τα οποία έγινε «ψάρεμα» εφήβων για συμμετοχή στο διαδικτυακό παιχνίδι της «Μπλε Φάλαινας» ή ακόμη για συμμετοχή σε αυτό, η οποία ευτυχώς διακόπηκε.

Ο εμπνευστής του παιχνιδιού αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα» που είναι η αιτία να αφαιρέσουν τη ζωή τους, περίπου 17 έφηβες ηλικίας 15-16 ετών, έχει εντοπιστεί από τις ρωσικές αρχές και πρόκειται για τον Φίλιπ Μπουντέικιν, 21 ετών, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές της Αγίας Πετρούπολης περιμένοντας να δικαστεί.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει μια σειρά από προκλήσεις, διάρκειας 50 ημερών, που περιλαμβάνουν αυτοτραυματισμούς, εκτελέσεις ζώων, επικίνδυνες ενέργειες κ.ά., ενώ τελειώνει με την προτροπή να δοθεί τέλος στην ίδια τη ζωή των παικτών.