Μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη

Σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου προχώρησε η τουρκική πολεμική αεροπορία, το απόγευμα της Τετάρτης 19 Απριλίου 2017,  καθώς πάνω από την Κίναρο -ανατολικά της Αμοργού- πέταξε σχηματισμός αεροσκαφών που εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, πετώντας μεταξύ Χίου και Σάμου. Άμεση ήταν η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας, με την απογείωση δύο ζευγών αεροσκαφών F-16 από από την 133η σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι και την 130ή σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο αντίστοιχα, για αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στο FIR Αθηνών εισήλθαν χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως δυο σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών και τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 στις 16:23 μ.μ.

Ο πρώτος σχηματισμός αποτελείτο από δύο F-16 και ο δεύτερος από τέσσερα F-16 και δύο F-4 τα οποία προχώρησαν στις πτήσεις πάνω από την Κίναρο σε ύψος 22.000 και 26.000 ποδιών, αντίστοιχα. Καταγράφηκαν πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε εξήντα τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους.

Οι 35 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου έγιναν από δύο CN-235 (17 και 18 αντίστοιχα), και οι είκοσι οκτώ από την εξάδα των τουρκικών αεροσκαφών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Δύο τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

«Οι παραβιάσεις ημέρα πένθους των ΕΔ δείχνουν την ποιότητα των Τούρκων»

«Οι παραβιάσεις ημέρα πένθους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη θυσία 4 αξιωματικών σήμερα και ενός στρατιώτη εχθές δείχνουν την ποιότητα των Τούρκων» σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.