Ντράγκι: Πηγή αβεβαιότητας η άνοδος του ευρώ – Οκτώβριο η απόφαση για QE

“Η οικονομική επέκταση (σ.σ. ανάπτυξη), η οποία επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, εξακολουθεί να είναι σταθερή και ευρεία με βάση τις χώρες και τους κλάδους”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη. «Ταυτόχρονα, η πρόσφατη μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών».

Λίγο νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωνε ότι διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιό της. Στις 16:38 το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,73% στα 1,2004 δολάρια, ενώ πέτυχε υψηλό ημέρας στο 1,2059 δολ. Η άνοδος των μετοχών των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών βοήθησε το γερμανικό χρηματιστήριο να σημειώνει καλύτερη επίδοση από τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600, ο οποίος κατέγραφε μικρά κέρδη 0,1%, καθώς οι τράπεζες είναι υπό πίεση εν όψει της αναμενόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

Το ενιαίο νόμισμα αναρριχήθηκε, όπως ο Ντράγκι μίλησε, αυξανόμενος μέχρι 1,2 τοις εκατό την ημέρα, και σπάζοντας πάνω από 1,20 δολάρια.

Η άνοδος του ευρώ φέτος – κατά περισσότερο από 14% έναντι του δολαρίου και σχεδόν 6% με εμπορική σταθμισμένη βάση – αντικατοπτρίζει την υποβάθμιση των προοπτικών του πληθωρισμού της ΕΚΤ ακόμα και όταν ο Ντάργκι ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει σταθερή. Αυτό υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής καθώς συζητούν το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) – το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) – και πρόκειται να συνεχιστεί με μηνιαίο ρυθμό 60 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Ο Ντράγκι, ο οποίος έχει αναβάλει επί σειρά μηνών οποιαδήποτε επίσημη συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε ότι η απόφαση για την “αναβαθμολόγηση” των αγορών περιουσιακών στοιχείων μετά το 2017 θα γίνει το φθινόπωρο. Οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις του έτους προγραμματίζονται για τις 26 Οκτωβρίου και τις 14 Δεκεμβρίου. Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η “μαζική” απόφαση θα ληφθεί τον επόμενο μήνα.

Για το θέμα της ανατίμησης του ευρώ, ο Κ. Ντάγκι υπογράμμισε ότι οι «μεγάλες διακυμάνσεις του ευρώ αποτελούν πηγή ανησυχίας με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Και τούτο διότι οι εξελίξεις στο συνάλλαγμα μπορούν να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών». Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει πιο θα ήταν το επιθυμητό επίπεδο ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι προβλέψεις της ΕΚΤ στηρίζονταν στην παραδοχή ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κυμανθεί στο 1,17 φέτος και στο 1,18 το 2018. Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαίνονταν στο επίπεδο του 1,20.

Εξαιτίας της κούρσας του ευρώ, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα (κατά 0,10%) σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για τα δύο επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης ανεβάζοντας κατά 0,30% την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ φέτος το οποίο εκτιμά ότι θ΄ αυξηθεί κατά 2,2%. Στο βαθμό που επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή η οικονομία στη ευρωζώνη θα εμφανίσει την καλύτερη αναπτυξιακή επίδοση από το 2007. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2017 τοποθετούσε την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,9%, το 2018 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8% και το 2019 στο 1,7%.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ, δεν άνοιξε σήμερα τα χαρτιά της καθώς στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου απλώς εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Ο επικεφαλής της δεσμεύτηκε ωστόσο ότι οι όποιες αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσουν οι αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από τις αρχές του 2018 πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Πάντως ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα, για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

ΕΚΤ: Οι αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν και μετά το τέλος του 2017, αν χρειασθεί

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων (QE).

To Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κατά τη λήξη τους.

Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.