Πλημμύρισε ξανά η Μάνδρα – Διακοπή κυκλοφορίας (upd)

Η καταιγίδα στην περιοχή της Μάνδρας, όπως και σε άλλα σημεία της Αττικής, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2018, επανέφερε την αγωνία στους κατοίκους της περιοχής, η οποία θύμισε την πλημμύρα του περασμένου Νοεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, 20:00

Ταυτόχρονα η Πυροσβεστική συνεχίζει το έργο της στα πλημμυρισμένα υπόγεια -κατά κύριο λόγο-, ενώ η Τροχαία διέκοψε ξανά την διέλευση των οχημάτων στην ΠΕΟΑ- Θηβών και σε άλλα σημεία της ΕΟΑ- Κορίνθου.

Όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, από το άτυπο Συντονιστικό που έχει συγκληθεί στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, έχει κλείσει ο δρόμος προς Κόρινθο στο ύψος της Λουτρόπολης. Λόγω δε της «σφοδρότητας της καταιγίδας, πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάζονται στον Ασπρόπυργο και στη Μαγούλα, καθώς οι όγκοι του νερού διοχετευτήκαν και σε άλλους χείμαρρους με αποτέλεσμα να επεκταθούν τα φαινόμενα αυτά τόσο σε νέες περιοχές όσο και κατά μήκος της Εθνικής Οδού», δημιουργώντας μιας κατάσταση που δυσχεραίνει το έργο της Πυροσβεστικής η οποία αναγκάζεται να μεταβαίνει περιφερειακά στην περιοχή της Μαγούλας όπου η στάθμη του νερού σε ορισμένους δρόμους έχει σημειώσει απειλητική άνοδο.

Όσον αφορά ιδιαίτερα στην πόλη της Μάνδρας, ο κεντρικός δρόμος Κοροπούλη «φούσκωσε» εκ νέου από το ορμητικό ρεύμα που «κατεβαίνει» από το όρος Πατέρα, ανεβάζοντας επικίνδυνα τη στάθμη. Ωστόσο το νερό κυλά και απομακρύνεται χωρίς να εμποδίζεται από οχήματα ή άλλα βαριά αντικείμενα καθώς οι κάτοικοι -πλημμυροπαθείς προ 7μήνου- προνόησαν και τα απομάκρυναν έγκαιρα. Τα φερτά που κατεβαίνουν από το βουνό παρασύρουν τα ελαφρά αντικείμενα όπως και τα υλικά για τα υπό κατασκευή πεζοδρόμια.

Πάντως σε κάθε ανάσχεση της κακοκαιρίας, όπως η απογευματινή στις 4.30 μμ, εντείνονται οι προσπάθειες του συνόλου των δυνάμεων που επιχειρούν στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.

Η «Νεφέλη», που έχει πλήξει τα τελευταία 24ωρα μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται να απομακρυνθεί οριστικά από την πριοχή γύρω στις 8 μμ.

Εν τω μεταξύ, διακόπηκε, ξανά το νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουνίου 2018, λόγω της βροχόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία της παλαιάς και νέας εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, καθώς και σε εξόδους της Αττικής οδού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό από το 29,5ο χλμ προς Κόρινθο και στην παλαιά από το 33ο χλμ έως τα ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς και στις εξόδους της Αττικής οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα.

Η αστυνομία επισημαίνει στους οδηγούς ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε, έως νωρίς το απόγευαμ, 95 κλήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας- Μαγούλας, για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας σε πολίτες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Ειδικότερα, οι 60 κλήσεις αφορούν σε αντλήσεις υδάτων και οι 35 σε παροχή βοήθειας.

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα.

Ξανά κλειστοί είναι λοιπόν οι δρόμοι στην πολύπαθη Μάνδρα και τη γύρω παριοχή, που πνίγηκαν για μια ακόμα φορά από τη δυνατή νεροποντή, η οποία θύμισε την πλημμύρα του περασμένου Νοεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τα ποτάμια λάσπης και φερτών υλικών που δημιούργησε η καταιγίδα και τα οποία πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ για ώρες από χθες το απόγευμα παρέμεναν κλειστές η παλαιά εθνική οδός Αθήνας – Θήβας σε όλο το μήκος της, η παλαιά εθνική Αθηνών – Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, οι κεντρικοί δρόμοι της Μάνδρας και η έξοδος της Αττικής Οδού. Δύσκολες ώρες έζησαν και αρκετοί πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν σώοι.

Ειδικότερα, τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν ανθρώπους σε δέκα περιπτώσεις από ταράτσες σπιτιών και αυτοκίνητα στη Μάνδρα και σε άλλες πέντε περιπτώσεις στη Νέα Πέραμο.

Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε τη νύχτα συνολικά 83 κλήσεις για πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Άντληση υδάτων έγινε σε 49 οικήματα.

Η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάσθηκε, αλλά τα 20 συνεργεία με τους 50 πυροσβέστες, που συγκροτήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεχίζουν το έργο τους έως και αυτή την ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ εστάλησαν προληπτικά στη Μάνδρα ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μια σωστική λέμβος, τα οποία ωστόσο δεν χρειάστηκε να «επιστρατευθούν».

Σημειώνεται ότι η Μάνδρα είχε κηρυχθεί σε εξάμηνη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατάσταση η οποία ανανεώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες, οπότε ισχύει έως και τον Νοέμβριο.

H ΝΔ για τις πλημμύρες στη Μανδρα

«Η Μάνδρα πάλι πλημμύρισε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τον Νοέμβριο. Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν πάλι στη λάσπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: «Μία λέξη υπάρχει μόνο για αυτήν την κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: Ντροπή».

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και η πυροσβεστική, για την αποφυγή νέων πλημμυρικών καταστροφών σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο

Έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Μάνδρας και της Νέας Περάμου προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση που σημειώθηκε αργά το απόγευμα στο όρος Πατέρα, καθώς πλημμύρισε εκ νέου το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης κατεβάζοντας στην πόλη – όπου και εκβάλλει – όγκους νερού με φερτά και άλλα υλικά.

Με την ανάσχεση της κακοκαιρίας, η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων από ισόγεια καταστήματα και οικίες από την Ν. Πέραμο και 50 από την Μάνδρα. Επίσης, λόγω της ορμητικότητας των χειμάρρων πλημμύρισαν σημεία της Εθνικής Οδού, με συνέπεια να διακοπεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες και η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας έως το φανάρι προς Μάνδρα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων αποσοβήθηκε χάρη στην ετοιμότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της τροχαίας. Η τελευταία, από νωρίς διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία που συγκέντρωναν μεγάλες ποσότητες νερού, προκειμένου να δοθεί χρόνος να απορροφηθούν αλλά και να μην εγκλωβιστούν οχήματα και οδηγοί. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο 34ο χλμ στη θέση Ρόκα, και στη Μάνδρα, στην οδό Κοροπούλη όπου καταλήγει και το ρέμα.

Από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, στην περιοχή έσπευσαν ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου και η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννα Τσούπρα, για την εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση κάθε απροόπτου σε συνεργασία με την πυροσβεστική, καθώς είναι νωπές οι τραγικές εικόνες από την πλημμύρα του περασμένου Νοεμβρίου. Με την διακοπή της βροχόπτωσης περίπου δύο ώρες αργότερα και την εικόνα προσωρινής ύφεσης που έδωσε η ΕΜΥ για την περιοχή (έως αύριο πρωί) επήλθε σχετική ηρεμία στους κατοίκους των περιοχών, που δοκιμάστηκαν για μια ακόμη φορά από τα καιρικά φαινόμενα.

Από την αποτίμηση που ακολούθησε, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Βασιλείου, διαπιστώθηκε σταδιακή απορροή των υδάτων από τον εθνικό δρόμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από τα διόδια της Ελευσίνας έως την κατεύθυνση προς Μάνδρα. Είχαν ήδη μεταφερθεί στο σημείο σκαπτικά μηχανήματα και γκρέιντερ, και γύρω στις 11 μ.μ. περίμεναν να χαμηλώσει η στάθμη ώστε να προχωρήσουν στη διάνοιξη του δρόμου με την απομάκρυνση των φερτών. Παρομοίως η Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκίνησε το έργο της απάντλησης των υδάτων μετά από τις κλήσεις που δέχθηκε από την Νέα Πέραμο και την Μάνδρα.