Σχέδιο για κατασκευή πολυθεματικού πάρκου στα Τέμπη

Σχέδιο για την δημιουργία πολυθεματικού πάρκου στην Κοιλάδα των Τεμπών, προτείνει ο δήμος της περιοχής μετά την ολοκλήρωση της σήραγγας.

Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας στα Τέμπη και τη διέλευση των οχημάτων εκτός της Κοιλάδας των Τεμπών με την χρήση του νέου αυτοκινητόδρομου, είναι πλέον προφανές ότι η φυσιογνωμία της Κοιλάδας παίρνει άλλο χαρακτήρα. Αυτόν τον χαρακτήρα επιχειρεί να αναδείξει μια πρόταση του δήμου Τεμπών για την ανάπλαση της Κοιλάδας, με την κατασκευή ενός ενιαίου πολυθεματικού-πολυσυλλεκτικού πάρκου στην ιδιαίτερη περιοχή.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο για την δημιουργία του πάρκου στην Κοιλάδα, που παρουσίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο επισκέπτης θα μπορεί να εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες όπως:

– Πεζοπορία στα δύο μονοπάτια (Το παραπήνειο στις όχθες του ποταμού Πηνειού και το κλέφτικο στην κορυφογραμμή της Κοιλάδας από την πλευρά του Ολύμπου)

– Βόλτα με τις δρεζίνες, το ποδήλατο και το ποταμόπλοιο

– Αναψυχή στις πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης οι οποίες προβλέπεται να επανενεργοποιηθούν

– Περίπατοι με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον

– Θρησκευτικός Τουρισμός

– Αναρρίχηση

– Εκπαιδευτικές επισκέψεις

– Πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβλέπονται η δημιουργία σιδηροδρομικού μουσείου, χώρος προβολών για το φυσικό περιβάλλον, η οργάνωση υπαίθριων φεστιβάλ)

– Ράφτινγκ και καγιάκ

Ο δήμαρχος Τεμπών περιγράφοντας το όραμα του δήμου σημείωσε καταρχήν πως η Κοιλάδα των Τεμπών είναι μια περιοχή «φορτισμένη ιστορικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά και θρησκευτικά μέσα από τη διαδρομή αιώνων». Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η πρόταση – σχέδιο για το πάρκο ξεκίνησε πριν τρία περίπου χρόνια «με στόχο να αναδειχθεί ο πλούτος και η αξία και να την καταστήσει από τόπο διέλευσης σε τόπο προορισμού».