Επεισόδια μετά από πορεία μαθητών στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017 το μαζικό μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες μαθητές απ’ όλη την Αττική συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα Προπύλαια για να διαδηλώσουν με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το προαύλιο της Βουλής στο Σύνταγμα όταν ομάδα αγνώστων έκανε ρίψη καπνογόνων, φωτοβολίδων και βομβών μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες «απάντησαν» κάνοντας χρήση χημικών. Νωρίτερα ομάδα αγνώστων προκάλεσε φθορές σε ATM και κατάστημα επισιτισμού στο κέντρο της Αθήνας.

Οι μαθητές, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, διεκδικούν «ένα δημόσιο σχολείο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει».

Κατά τη διάρκεια της πορείας, η κυκλοφορία στις οδούς Πανεπιστημίου, σταδίου κι Αμαλίας είχε διακοπεί, ωστόσο πλέον έχει αποκατασταθεί.

«Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στα Γιάννενα, την Πρέβεζα, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Χίο και αλλού οι συμμαθητές μας βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά! Ενώνουμε τη φωνή μας σε όλη την Ελλάδα!», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό των μαθητών. Επιπλέον υπογραμμίζει την «έλλειψη καθηγητών, αναλώσιμων κι υποδομών».

Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης κατέληξε η διαμαρτυρία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σχολείων της Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα στην Παιδεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και από εκεί κινήθηκαν με πορεία στο υπουργείο, όπου ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα κατά του «νόμου Γαβρόγλου».

Εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και μαθητές ζήτησαν την επαρκή χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αλλά και την συνέχιση του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους ζήτησαν ακόμη την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, την διατήρηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τους διορισμούς καθηγητών, ώστε να καλυφθούν κενά στην εκπαίδευση.

«Το νέο πρόγραμμα της Β’ Λυκείου θα μετατρέψει τα μαθήματα Άλγεβρας, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και ξένης γλώσσας από βασικά σε μαθήματα επιλογής. Παράλληλα, προβλέπονται συνενώσεις μαθημάτων επιλογής. Αυτό σημαίνει μείωση διδακτικών ωρών, μετακινήσεις εκπαιδευτικών, που ελλοχεύουν τον κίνδυνο ακόμη και για συγχωνεύσεις μικρών σχολείων» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Γιάννης Λαθήρας.