Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία (upd)

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε το απόγευμα της Κυριακής 6-5-2018 η έντονη βροχόπτωση στην Αττική. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 7-5-2018 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στην υπόγεια γέφυρα Λιάσκου στην Ελευσίνα, που είχε κλείσει χτες το βράδυ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω συσσώρευσης υδάτων από την νεροποντή.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 7 Μαϊου 2018, 17:40

Έτσι, αυτή την ώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της Αττικής.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική έλαβε συνολικά χτες 66 κλήσεις για πλημμύρες και άλλα προβλήματα, κυρίως από το κέντρο της Αθήνας και με τα συνεργεία της που αποτελούνταν συνολικά από 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, επενέβη για άντληση υδάτων από υπόγεια, σε 26 περιπτώσεις και σε έξι κοπές δένδρων.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 12 κλήσεις, κυρίως από το κέντρο της Αθήνας, για την απάντληση υδάτων από υπόγεια.

Στα βόρεια Προάστια, η κακοκαιρία ξεκίνησε με χαλαζόπτωση ενώ διεκόπη λόγω της βροχής ο ποδοσφαιρικός αγώνας Παναθηναϊκός – Ξάνθη.

Νωρίτερα, χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως η Πέντέλη, η Κηφισιά και ο Αγιος Στέφανος.

Προβλήματα από καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη

Πλημμυρισμένοι δρόμοι, κυκλοφοριακά προβλήματα, μικροσυγκρούσεις αυτοκινήτων και πεσμένα κλαδιά δέντρων, συνθέτουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ισχυρής καταιγίδας που έπληξε νωρίς το απόγευμα της Δευυτο πολεοδομικό συγκρότημα.

Η καταιγίδα, που εκτός από ισχυρή νεροποντή έφερε και δυνατούς ανέμους, ξεκίνησε γύρω στις 3 το απόγευμα από τα ανατολικά της πόλης και κινήθηκε προς τα δυτικά. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σε λίμνες, δημιουργώντας προβλήματα στη μετακίνηση των οχημάτων και των πεζών, ενώ τα νερά παρέσυραν κάδους σκουπιδιών και οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Χαλαζόπτωση σημειώθηκε, εξάλλου, στον Χορτιάτη και στον ‘Αγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με την Τροχαία, από τη βροχή προκλήθηκαν τροχαία ατυχήματα, όλα ευτυχώς με υλικές μόνο ζημιές, ενώ την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Κανονικά διεξάγεται μέχρι τώρα η κίνηση στην Περιφερειακή Οδό, όπου, όμως, τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, λόγω της συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Έντονα φαινόμενα έπληξαν, επίσης, περιοχές της Χαλκιδικής που συνορεύουν με το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής υπάρχουν αναφορές για υπερχείλιση ρέματος. 

Ωστόσο, η κακοκαιρία δημιούργησε αρκετά προβλήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικά, λίγο έξω από τα Εξαμίλια της Κορίνθου, η ολισθηρότητα σε συνδυασμό με την υπερβολική ταχύτητα φαίνεται πως ήταν η αιτία δυο αυτοκίνητα να συγκρουστούν και να ανατραπούν. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν οι οδηγοί των δύο αυτοκινήτων, μια γυναίκα και ένας άνδρας.

Επίσης, δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν όταν το τουριστικό πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε και προσέκρουσε σε βραχώδη περιοχή λίγο έξω από την Σίκινο.

Η κατά τόπους ισχυρή χαλαζόπτωση σε περιοχές των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας προκάλεσε μεγάλες σε έκταση ζημιές σε καλλιέργειες και κυρίως σε οπωροφόρα δένδρα και κηπευτικά.

Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται σε περιοχές της Ηλείας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην εθνική οδό Πύργου-Τρίπολης, στο ύψος της διασταύρωσης του Στρεφίου και στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στο ύψος της κοινότητας Καλλίκωμο.

Όπως προσέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, στις περιοχές αυτές βρίσκονται μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, ενώ σημείωσε ότι καταγράφονται σποραδικά προβλήματα, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Επίσης, ο κ. Γεωργιόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ενιπέα, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κοινότητα Λατζόι του δήμου Πύργου, καθώς και σε άλλες κοινότητες της δημοτικής ενότητας Ωλενίας.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να υποβληθεί αίτημα στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να κηρυχθούν δημοτικά διαμερίσματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.