Οι προτάσεις της Μέρκελ για τα υπουργεία που θα στελεχώσουν στελέχη του CDU

Για «καλό μίγμα νέων προσώπων και έμπειρων δυνάμεων», αλλά και για «επώδυνες αποφάσεις», έκανε λόγο η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας το βράδυ της Κυριακής 25-2-2018 τις προτάσεις της για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κυβερνητικές θέσεις που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κατά τις διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Συγκεκριμένα, ο μέχρι τώρα επιτελάρχης της Καγκελαρίας και μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ είναι η επιλογή του κόμματος για το υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στο υπουργείο ‘Αμυνας. Στην κυβέρνηση παραμένει ακόμη ο μέχρι τώρα υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, ο οποίος αναβαθμίζεται, αναλαμβάνοντας στη νέα κυβέρνηση το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Σπαν ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές της Καγκελαρίου, ειδικά σε ό,τι αφορά την πολιτική για το προσφυγικό, η ίδια ωστόσο, ερωτώμενη σχετικά, φάνηκε να μην αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα. “Μιλάω με τον Γενς Σπαν το ίδιο όπως και με τους άλλους υπουργούς. Το ότι κάνει και κάποιες κριτικές παρατηρήσεις, συμβαίνει και με άλλους και είναι ΟΚ. Και στην συνομιλία με τον Γενς Σπαν αποκόμισα την εντύπωση ότι το θέμα και για τους δυο μας είναι η ουσία – το πώς δηλαδή θα προχωρήσουμε μπροστά την Γερμανία”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Η «έκπληξη» στις επιλογές της Καγκελαρίου ακούει στο όνομα ‘Ανια Κάρλιτσεκ. Η 46χρονη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU εκλέγεται στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και δεν προέρχεται, όπως συνηθίζεται, από τον ακαδημαϊκό χώρο. Η Καγκελάριος πάντως τόνισε ότι την περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη της. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Διατροφής αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος του κόμματος και εκ των πλέον προβεβλημένων στελεχών Γιούλια Κλέκνερ, ενώ την θέση του κ. Αλτμάιερ στην Καγκελαρία θα καλύψει ο 45χρονος αναισθησιολόγος Χέλγκε Μπράουν, ένα από τα πλέον έμπιστα στελέχη της Καγκελαρίου του οποίου η συμβουλή έχει κατ΄επανάληψη ζητηθεί εμπιστευτικά σε καταστάσεις κρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τους υφυπουργούς που υπάγονται στην Καγκελαρία, η Μόνικα Γκρούτερς παραμένει αρμόδια για τον Πολιτισμό και τα ΜΜΕ, ενώ τα θέματα Ενσωμάτωσης και Μετανάστευσης αναλαμβάνει η Ανέτε Βίντμαν-Μάουτς.

Τις προτάσεις του κόμματος θα πρέπει τυπικά να εγκρίνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ αύριο, στο έκτακτο συνέδριο του CDU, αναμένεται να εγκριθεί η συμμετοχή του CDU στον κυβερνητικό συνασπισμό και να ψηφιστεί η νέα γενική γραμματέας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.