Σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια ελιάς λόγω της ξηρασίας

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η φετινή χρονιά (ελαιοκομική περίοδος 2017-2018) για την παραγωγή βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς, μετά την παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία αλλά με τις ζημιές από χαλάζι σε περιοχές που τελικά έβρεξε.

Κάθε χρόνο η παραγωγή ελαιολάδου κυμαίνεται σε περίπου 300.000 τόνους.

Ειδικότερα, με το πρόβλημα της παρατεταμένης ανομβρίας-ξηρασίας, που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια πλήττοντας και τις ελαιοποιήσιμες, αλλά και τις βρώσιμες ελιές, ασχολήθηκε την περασμένη εβδομάδα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα & Δασικής Πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αθανάσιου Γκίκα και την Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων, Μεταφορών και Περιβάλλοντος κα Κωνσταντίνα Νικολάκου.

Θέμα της σύσκεψης ήταν «Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ανομβρίας – ξηρασίας στην ελαιοκαλλιέργεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Στη διάρκειά της συζητήθηκαν οι ζημιές που έγιναν σε «μη αρδευόμενους ελαιώνες και είναι κλιμακούμενες σε έκταση και σε ένταση, εξαρτώμενες από τα χαρακτηριστικά του εδάφους, τον προσανατολισμό των ελαιώνων, την κατάσταση των ελαιόδεντρων σε σχέση με την ηρτημένη παραγωγή και υπάρχουσα βλάστηση και τις κατά τόπους βροχές το προηγούμενο διάστημα». Οι ζημιές αφορούν το ύψος της παραγωγής των επιτραπέζιων αλλά και ελαιοποιήσιμων ελαιώνων και σε σοβαρές περιπτώσεις την βλαστική κατάσταση των ελαιόδεντρων.

Όπως σημειώθηκε «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και η τελική δυσμενής επίδραση θα εξαρτηθεί από την υφιστάμενη κατάσταση των ελαιόδεντρων και τις βροχοπτώσεις του επόμενου διαστήματος». Ευτυχώς, οι βροχές τις 23ης και 24ης Οκτωβρίου έχουν λειτουργήσει θετικά στη βελτίωση της κατάστασης. Πέραν των συνθηκών που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα και αφορούν κυρίως τις βροχοπτώσεις υπάρχουν περιοχές όπου οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή είναι ιδιαιτέρως σοβαρές και η δυνατότητα αναστροφής της κατάστασης είναι περιορισμένη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις:

  1. Άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από την παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία σε πληγείσες περιοχές με γεωγραφική συνάφεια, με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, από τη στιγμή που συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
  2. Αλλαγή του κανονισμού του Ε.Λ.Γ.Α., έτσι ώστε ως ζημιογόνο αίτιο αποζημιούμενης απώλειας παραγωγής, να προβλεφθεί για την καλλιέργεια της ελιάς και η παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία. Πιο συγκεκριμένα αποστολή παρατηρήσεων-προτάσεων προς τον Ε.Λ.Γ.Α., για την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του οργανισμού.
  3. Λόγω των σοβαρών επιδράσεων της αλλαγής του κλίματος στην ελαιοκαλλιέργεια με συνέπεια τα δυσμενή αποτελέσματα στην ελαιοπαραγωγή της δυτικής Ελλάδας των δύο τελευταίων περιόδων από εντελώς αντίθετα κλιματολογικά αίτια, προτείνεται η σύσταση μιας επιστημονικής- τεχνικής ομάδας εργασίας σε διαπεριφερειακό επίπεδο, η οποία θα μελετήσει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην ελαιοκαλλιέργεια της δυτικής και νότιας Ελλάδας με στόχο να εισηγηθεί μέτρα α) βέλτιστων πρακτικών και χειρισμών που θα εφαρμόζουν οι ελαιοπαραγωγοί για να μειώσουν τις δυσμενείς επιδράσεις και β) τη λήψη και θέσπιση από την πολιτεία μέτρων για την στήριξη των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από τις ακραίες επιδράσεις της αλλαγής του κλίματος στην ελαιοκαλλιέργεια. Την ομάδα εργασίας προτείνεται να στελεχώσουν επιστήμονες ερευνητές από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα και ειδικευμένοι γεωτεχνικοί των Περιφερειών των μεγάλων ελαιοκομικών περιοχών. Θα πρέπει επίσης να δοθεί εύλογος χρόνος στην ομάδα εργασίας, έτσι ώστε τα συμπεράσματα να είναι απολύτως τεκμηριωμένα και να γίνουν αποδεκτά από την οργανωμένη πολιτεία.
  4. Επέκταση μελλοντικά των αρδεύσιμων εκτάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αξιοποιώντας το υδατικό δυναμικό με τα κατάλληλα μικρά ή μεγαλύτερα έργα.

Μεγάλες ζημιές στη Φθιώτιδα

Θυμίζουμε ότι ανυπολόγιστες χαρακτηρίζονται οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την τελευταία χαλαζόπτωση στην περιοχή της Φθιώτιδας σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των γεωτεχνικών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές αλλά και τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που βρέθηκαν στους δήμους που χτύπησε το χαλάζι.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται στις ελαιοκαλλιέργειες και ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες που καλλιεργούν βρώσιμη ελιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος των Λοκρών και ιδιαίτερα οι Λιβανάτες και η Αρκίτσα είναι οι περιοχές στις οποίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς καθώς πρόκειται για κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Οι παραγωγοί από τη δική τους πλευρά μιλούν για ποιοτικά υποβαθμισμένο καρπό από το χαλάζι.

Δύσκολη ήταν και περυσινή χρονιά (ελαιοκομική περίοδος 2016-2017) για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με προβλήματα όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία σε ορισμένες περιοχές για την απειλή του βακτηρίου Xylella fastiodiosa, καθώς «η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή». Τελικά όμως η χρονιά κινήθηκε ανοδικά με την εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου να σημειώνει αύξηση 3,3% στους 310.000 τόνους.