ΝΔ: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Τσίπρας: Καλοδεχούμενη, μου κάνετε δώρο

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό κατέθεσε η ΝΔ, όπως είπε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιουνίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. “Σας προκαλώ να μετατρέψετε αν τολμάτε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας, όπως έκαναν όλοι οι προτάτοχοί σας. Σας προκαλώ κ.Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετρώμαστε όλοι με την ιστορία”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το πλήρες κείμενο της Πρότασης Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης:

«Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων  και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία.  Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.

Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.

Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.

Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο. Όπως αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η συζήτηση για την πρόταση μομφής θα ξεκινήσει στις 6.00 σήμερα το απόγευμα.

Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αιτιολόγησε την απόφασή του: “Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας…”. Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα”.

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Sverna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;”.

Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας”.

Καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας, μου κάνετε δώρο, θα τα πούμε όλα

«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής έχει ιστορική αξία γιατί μετά από 8 χρόνια είναι η τελευταία φορά που θα ψηφιστούν τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αρχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί η λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους

“Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί η λύση για το ελληνικό χρέος γιατί είναι κοινή βούληση όλων να βρεθεί η λύση”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας διαδρομής και η επιτυχία της Ελλάδας δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά συνιστά και μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία”, είπε ο κ. Τσίπρας και ευχαρίστησε τις Ελληνίδες και τους Ελληνες γιατί, όπως είπε, σε αυτούς οφείλεται η επιτυχία.

Θλιβερό φερέφωνο του Αντώνη Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά« αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι καλοδεχούμενη και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας για την πρόταση δυσπιστίας, διότι, όπως σημείωσε, δίνει την ευκαιρία να τα πουν όλα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ, είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία τού υπερπατριωτισμού και παριστάνει τον θεματοφύλακα αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ επιτέθηκε λυσσαλέα και στους δύο την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από την πολιτική ζωή του τόπου.

«Θεσμικές ακροβασίες» από τον κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ

Για «θεσμικές ακροβασίες» κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα ζητήματα που έθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για το θέμα της συμφωνίας ως προς το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βγείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής» επισήμανε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Σύνθετη ονομασία της πΓΔΜ, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, η θέση της κυβέρνησης Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς «έχτισε καριέρα, πουλώντας υπερπατριωτισμό, σε ένα θέμα που εδώ και 26 χρόνια αποτελεί πληγή για τη χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για το Σκοπιανό, αλλά παρατήρησε πως αυτό το θέμα το «ξέχασε» όταν ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός.

«Το θέμα αυτό το είχε ξεχάσει όταν αργότερα έγινε πρωθυπουργός, διότι η κυβέρνηση του- και ορθώς τότε- διά του εκπροσώπου της, του υπουργού Εξωτερικών του κ. Βενιζέλου, στη συνέλευση του ΟΗΕ παρουσίασε την επίσημη εθνική θέση και της κυβέρνησης Σαμαρά, που ήταν σύνθετη ονομασία, προφανώς με τον όρο Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes».

Από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκαν διαμαρτυρίες και τότε ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Κάντε υπομονή. Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Όλα θα τα πούμε και για όλους θα τα πούμε. Δεν θα γλυτώσετε αυτές τις δύο μέρες».