Μουζάλας: “Πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ” η δομή προσφύγων στα Διαβατά

“Πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ” χαρακτήρισε το ανακαινισμένο καμπ των Διαβατών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες αξιοπρεπείς θα συνεχιστούν. “Στα Διαβατά, μεταφέραμε ξαφνικά, τελειώνοντας ο Μάιος του 2016, σε σκηνές, περίπου 2.5000 ανθρώπους. Παραδώσαμε το καινούριο καμπ των Διαβατών σε συνθήκες άριστες, πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ και αυτή είναι η καινούρια φάση στην οποία περνάμε” τόνισε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι ήδη 15.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει για τον τελικό τους προορισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ενώ έχουν γίνει επιπλέον 6.500 οικογενειακές επανενώσεις και 7.000 εθελοντικές επιστροφές.

Δύο δωμάτια, μπάνιο και κουζίνα (με ψυγείο και μικρή εστία μαγειρέματος) αποτελούν τους χώρους των νέων προσωρινών “σπιτιών” των προσφύγων και μεταναστών της δομής Αναγνωστοπούλου -Σύροι και Αφγανοί- που φαίνεται να έχουν δεχθεί με ανακούφιση τις νέες συνθήκες διαβίωσης. Κλιματισμός, ηλιακός θερμοσίφωνας, τηλεόραση και wifi για να επικοινωνούν με τους δικούς τους, που βρίσκονται στην πατρίδα ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπληρώνουν το “παζλ” των παροχών στις νέες εγκαταστάσεις.

Το κάθε κοντέινερ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως έξι άτομα και, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλος της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προς το παρόν διαμένουν στο κέντρο γύρω στα 370 άτομα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλες αφίξεις.