Σημαντική πτώση του ευρώ μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE

Το ευρώ υποχώρησε μόλις κατά 0,5% το απόγευμα της Πέμπτης 26-10-2017 μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα παρατείνει το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) με παράλληλα μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών ομολόγων, όπως ευρύτερα αναμενόταν. Στις 23:22 όμως (ώρα Ελλάδας) διαπραγματευόταν με μεγάλη πτώση 1,36% στα 1,1652 δολάρια.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα αγοράζει ομόλογα ύψους 30 δις. ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018 αντί των 60 δις. ευρώ που αγοράζει σήμερα κάθε μήνα. «Ο ρυθμός μείωσης του QE είναι εναρμονισμένος με τις προσδοκίες της αγοράς και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι τώρα λίγο χαμηλότερα, αλλά πρέπει να περιμένουμε τις δηλώσεις του Ντράγκι», δήλωσε αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο.

Οι μηνιαίες αγορές θα μειωθούν κατά το ήμισυ στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 και θα διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ακόμα και τότε, είπε ο Ντράγκι λίγο αργότερα, δεν θα υπάρξει «ξαφνική διακοπή των αγορών». Η δήλωση αυτή οδηγεί σε ευρεία πτώση το Ευρώ.