Πόσο ακόμη θα διαρκέσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ;

«Πόσο ακόμη θα διαρκέσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ; Κάποιες πρώτες ενδείξεις αναμένονται από τη σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της» γράφει η Deutsche Welle. «Τις περασμένες εβδομάδες φάνηκε και πάλι πόσο νευρικά αντέδρασαν τα χρηματιστήρια ακόμη κι όταν ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε αντίθεση με το παρελθόν, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Και είχε δίκαιο όπως φαίνεται από μια γρήγορη ματιά στα δεδομένα» σημειώνεται.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η αύξηση παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων στην ευρωζώνη, ακόμη και επενδυτικών αγαθών, που σημαίνει ότι η συγκυρία είναι καλή. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι η αγορά ομολόγων βρίσκεται λίγο πριν το τέλος της. Σύμφωνα με το σχέδιο, αυτό θα διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου για ένα ποσό των 60 δις ευρώ. Μετά ενδέχεται να μειωθεί σταδιακά. Αλλά εάν η τράπεζα σταματήσει σταδιακά την αγορά ομολόγων, ενδέχεται να μειωθεί η ζήτηση για χρεόγραφα με αποτέλεσμα και οι αποδόσεις να αυξηθούν. Η τάση φαίνεται να καταγράφεται πιο έντονα στα κρατικά χρεόγραφα, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων ανέβηκε στο 0,6%, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν μείον 0,2%.

«Ο Ντράγκι θα πρέπει να ακροβατήσει ανάμεσα στο να περιορίσει την υπερβολική αύξηση των αποδόσεων και παράλληλα να προετοιμάσει την προσαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων» υποστηρίζει ο Χάρτμουτ Πράις από την τράπεζα DZ (σ.σ. Κεντρική Γερμανική Συνεταιριστική Τράπεζα).

Πηγή: Deutsche Welle