Και Αμερικανικά ρούχα, χυμοί, καλλυντικά στην λίστα με τα αντίμετρα της ΕΕ

Τα ενδύματα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα καλλυντικά είναι κάποια από τα αμερικανικά προϊόντα που μπορεί να τους επιβληθούν δασμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με την απειλή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει ότι θα απαντήσει «αυστηρά» στους προτεινόμενους δασμούς των ΗΠΑ ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Έχει καταρτίσει μια λίστα αμερικανικών προϊόντων αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς 25%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν τις μοτοσικλέτες Harley Davidson, το ουίσκι bourbon και τα τζιν Levi.

Η Κομισιόν ενημέρωσε χθες εκπροσώπους από τις 28 χώρες της ΕΕ, δείχνοντάς τους τη λίστα, η οποία είναι διαμοιρασμένη μεταξύ προϊόντων χάλυβα, καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι η δεύτερη κατηγορία, αξίας μόλις πάνω του 1 δισεκ. ευρώ, περιλαμβάνει πουκάμισα, τζιν, υφάσματα, υποδήματα, καλλυντικά, μοτοσικλέτες και σκάφη αναψυχής.