ΣΕΒ: Να αποφευχθεί η πόλωση κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο

«Ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου που ανοίγεται μπροστά μας είναι κρίσιμο να αποφευχθούν η πολιτική πόλωση και οι πελατειακές πολιτικές του παρελθόντος, που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από τα επίμονα και επείγοντα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Γιατί κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε αυξημένα επιτόκια, απρόθυμους επενδυτές, ανακοπή της ανάπτυξης, μείωση του εθνικού εκτοπίσματος και νέα περίοδο περιδίνησης και ανέχειας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε δήλωσή του για την μεταμνημονιακή περίοδο.

«Πρώτη προτεραιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η τόνωση της κατανάλωσης, σε μια οικονομία όπου το 70% του ΑΕΠ της δημιουργείται από την κατανάλωση και οι εισαγωγές ξεπερνούν τις εξαγωγές κατά 21,5 δις ευρώ ετησίως. Γιατί απλά η τόνωση της κατανάλωσης θα πάει σε «ξένες τσέπες, αφού δεν θα προέρχεται από την αύξηση του εγχωρίως παραγόμενου προϊόντος και της βελτίωσης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας τους», αναφέρει ο κ. Φέσσας και προσθέτει: «Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής οφείλει να είναι η τόνωση της παραγωγής μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας, που με τη σειρά της θα φέρει πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τονίζει ακόμη ότι «η αφαίμαξη που υφίσταται η πραγματική οικονομία, προκειμένου να επιτευχθούν τα υπερπλεονάσματα, θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να αξιοποιηθεί προς όφελος του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας. Και να μην εξαντληθεί σε έναν ανταγωνισμό προεκλογικής παροχολογίας, που θα βλάψει τις μεσομακροπόθεσμες προοπτικές της οικονομίας και θα στείλει αρνητικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες παραμένουμε αποκλεισμένοι. Αύξηση π.χ. του κόστους της εργασίας, που δεν υποστηρίζεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας, μπορεί να φέρει τελικά αντίθετα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ περιλαμβάνονται 115 προτάσεις πολιτικής στις οποίες σε ό,τι αφορά τα εργασιακά περιλαμβάνονται η κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών (και όχι των ομοιοεπαγγελματικών) συλλογικών συμβάσεων εργασίας (και όχι των αποφάσεων υποχρεωτικής διαιτησίας) μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων μερών και η αποσυσχέτιση της μεταβολής του κατωτάτου μισθού από τις μεταβολές των συμβατικών μισθών και από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε επίπεδο επιχειρήσεων και κλάδων.

Ο ΣΕΒ ζητά επίσης μείωση κατά 30% των φόρων και εισφορών και συνταγματική κατοχύρωση κατάργησης της αναδρομικής φορολογίας.

Σε ανάλυση εξάλλου των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η μείωση των επενδύσεων κατά 7,9% στο εξάμηνο οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών πλοίων.

Αν δεν υπολογιστεί η αξία των εισαγωγών πλοίων, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε πάγια ανακάμπτουν κατά το 1ο εξάμηνο του 2018 και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό (+11,9%, έναντι +4,9% στο σύνολο του 2017), τονίζει ο ΣΕΒ και προσθέτει: Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στην ανάλυση των επενδύσεων κατά κατηγορία, με τις επενδύσεις σε κατοικίες να σημειώνουν άνοδο κατά +5,1% το 2ο τρίμηνο και +7,9% κατά το 1ο εξάμηνο του 2018, σε λοιπές κατασκευές κατά +6,9% και +5,8% αντίστοιχα και σε μηχανολογικό εξοπλισμό κατά +19,3% και +19,1% αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, οι εξαγωγές αγαθών (βιομηχανία) και υπηρεσιών (τουρισμός), οι οποίες αυξάνονται με ρυθμό +9% και +8,4% αντίστοιχα κατά το 1ο εξάμηνο του 2018, αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης, ενώ η δυναμική τους πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα.