Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στον Κορινθιακό, ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 12:46 το μεσημέρι του Σαββάτου 30-3-2019, με επίκεντρο τον κόλπο του Γαλαξιδίου (Αγίων Πάντων) στον Κορινθιακό κόλπο.  Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής (Αθήνα, Γλυφάδα, Φάληρο κ.α.) όπως και στην Κόρινθο, Πάτρα, Άμφισσα, Λαμία, Πύργο Ηλείας, νησιά Ιονίου κ.α. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τυχόν ζημιές.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, 15:00

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό σε Ναυπακτία και Αιγιάλεια. Συνεχίζονται οι έρευνες.

Περιπολίες σε περιοχές της Αιγιάλειας και της Ναυπακτίας, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, πραγματοποιούν κλιμάκια της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν ζημιές από τον σεισμό», ωστόσο όπως πρόσθεσε, «οι έρευνες θα συνεχισθούν».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας και όπως δείχνουν οι πρώτες αναφορές που έχουμε, δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές».

Η δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος περί τα 2 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητή εκτός από την Αττική, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Να σημειωθεί ότι ενώ η διάρκεια του σεισμού στην Πάτρα ήταν 3-4 δευτερόλεπτα, στην Αθήνα διήρκεσε πολύ περισσότερα, από 6-8 δευτερόλεπτα. Η διάρκεια ενός σεισμού μεγαλώνει ανάλογα με το έδαφος μιας περιοχής, το ύψος των κτιρίων κλπ.

«Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία ώστε να εκτιμήσουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι» ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας το γεγονός ότι πρόκειται για μία «ευαίσθητη περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

Όπως είπε ο καθηγητής στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν έχει αναφορές για ζημές σε κτίρια. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα. Οι επιστήμονες το παρακολουθούν αλλά θα χρειαστεί να παρέλθουν δύο 24ωρα για να ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Όπως έγινε γνωστό από τους τέσσερις φορείς συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 12:46 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 131 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου.