Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος – Ισοπεδώθηκε το χωριό Βρίσα

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 ρίχτερ, με επίκεντρο 36,4 χιλιόμετρα, νότια της Μυτιλήνης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πλωμαρίου, χθες Δευτέρα στις 3.28 το μεσημέρι. Μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών νεκρή, δυο τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, 15 περίπου τραυματίες που αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Ένα χωριό η Βρίσα ισοπεδωμένο, κατολισθήσεις που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού, ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες – μνημεία της πόλης και της υπαίθρου, είναι ο απολογισμός του σεισμού.

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν. Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή, η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κήρυξε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

«Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης.

«Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε», είπε ο γενικός γραμματείας.

Aπό χθες το βράδυ,με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει σήμερα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών. Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Aπό την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ με ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, από την Ικαρία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι λόγω του σεισμού ανέβαλε τις σημερινές πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στα νησιά Χίο και Λέσβο. Για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.

Σύσκεψη για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων στη Λέσβο

Τα βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λέσβο, εξετάστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε το πρωί της Τρίτης 13/6/2017 στο πολύκεντρο του Πολιχνίτου, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Ο κ. Τόσκας επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του συντονιστικού με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, εκπροσώπους στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής, προκειμένου να δούμε τα σημερινά βήματα και τι γίνεται στη συνέχεια.

«Τα σημερινά βήματα αφορούν την καλύτερη τακτοποίηση καταυλισμών, την αστυνόμευση της περιοχής και τα επόμενα βήματα αφορούν τους ελέγχους από τους μηχανικούς και τους ελέγχους από τους σεισμολόγους, έχουν έρθει ήδη κλιμάκια σεισμολόγων από το πρωί, έχουν έρθει μηχανικοί από χθες και σήμερα με έκτακτη πτήση φτάνει και ο (υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων) Χρήστος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα σχολεία και μετά τα υπόλοιπα κτίρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με εντολή του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, συγκροτήθηκε γρήγορα ένα μεικτό κλιμάκιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και «ήρθαμε χθες το απόγευμα με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη».

Κοιτάμε τα άμεσα προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «από σήμερα θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ήδη κοιτάζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν αυτό το βοήθημα, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, ένα 70% με 80% των σπιτιών του χωριού (σ.σ. Βρίσα) έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά, ευτυχώς, στον περίγυρο, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, ίσως ελάχιστες».

«Το τι θα γίνει στη συνέχεια για το μέλλον του χωριού και το πως θα ανοικοδομηθούν, εάν θα ανοικοδομηθούν αυτά τα σπίτια ή θα πρέπει να φτιαχτούν αλλού, είναι θέμα που θα το πουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

Λέκκας: Θετική η συνέχιση των σεισμών

Για μια «πλούσια σεισμική διαδικασία η οποία εκδηλώνεται κατά μήκος της συγκεκριμένης περιοχής όπου έχουμε πρωτεύον ρήγμα» μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο FM” ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, τόνισε πως στόχος είναι στο άμεσο διάστημα η αποτύπωση «των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας με κάθε λεπτομέρεια στις υποδομές και ο σχεδιασμός της ανάκαμψης της περιοχής» ώστε να «επανέλθει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην πρότερη κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τη σεισμικότητα στη μείζονα περιοχή ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνεκτιμά πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος». «Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Λέκκας που αναφέρει πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.

«Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε επιπρόσθετα και τους λόγους εξαιτίας των οποίων αναπτύχθηκαν οι βλάβες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της περιοχής ενώ σε άλλες θέσεις δεν έχουμε αυτή την εικόνα (καθώς) οι ζημιές είναι εντοπισμένες στη Βρίσα ενώ, στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες χωρίς κάποια κανονικότητα ή συστηματικότητα η οποία θα μας υποδείκνυε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες είτε στο υπέδαφος, είτε στη διάχυση της ενέργειας» , αναφέρει ο κ. Λέκκας. Όπως τονίζει θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διερευνηθούν οι συνθήκες που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή, ενώ υπογραμμίζει πως ο ΟΑΣΠ δίνει στο άμεσο διάστημα, μετά την εμφάνιση της σεισμικής δραστηριότητας, «ιδιαίτερη σημασία στον πληθυσμό της περιοχής, στην άμεση συνδρομή (…) ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις σε συνσεισμικό επίπεδο» και η ανακατασκευή των σπιτιών και των κατασκευών να γίνει «με τον πιο ασφαλή τρόπο».