Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αττική (upd)

Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αττική σημειώθηκε 22:24 το βράδυ της Δευτέρας 15-1-2018. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, το επίκεντρό της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, κοντά στη Σταμάτα Αττικής. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 5 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί μέγεθος 4,5 Ρίχτερ, ενώ η αυτόματη λύση του Αστεροσκοπείου έδωσε μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.

Αμέσως μετά έγιναν ακόμη τέσσερις σεισμικές δονήσεις από 1,9 έως 2,6 Ρίχτερ από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ραφήνας έως και την περιοχή της Σταμάτας και του Μαραθώνα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η περιοχή δεν δίνει μεγάλες σεισμικές δονήσεις.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Σταμάτας τοποθετεί το επίκεντρο του σεισμού ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Πρόκειται για το βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας . Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο.

Θυμίζουμε ότι δεκαοκτώ (18) σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη 2,8 ρίχτερ, είχαν  σημειωθεί το πρωί της Τρίτης 9-1-2018 με επίκεντρο την ακτογραμμή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης.