Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Μονεμβασιά Λακωνίας

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 Ρίχτερ κοντά στη Μονεμβασιά Λακωνίας, σημειώθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 17 Ιουνίου 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 02:42 το πρωί του Σαββάτου 17/6/2017, οι σεισμογράφοι του κατέγραψαν σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (Richter), που προέρχεται από απόσταση 33 χιλιόμετρα Βόρεια – Βορειοδυτικά της Νεάπολης Λακωνίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός από τη Μονεμβασιά και τη Νεάπολη έως το Γύθειο και τη Σπάρτη Λακωνίας, μέχρι την πόλη της Τρίπολης στην Αρκαδία, το Άργος ακόμη και την Αθήνα.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 40 χιλιόμετρα. Δεν έχουν αναφερθεί ή καταγραφεί ζημιές από την σεισμική δόνηση.

Μετασεισμός στη Λέσβο

Αργότερα, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών (ή 4,8 σύμφωνα με το σταθμό του ΑΠΘ) καταγράφηκε ανάμεσα στην Μυτιλήνη και τη Χίο στον ίδιο χώρο του ισχυρού σεισμού της περασμένης Δευτέρας. Η δόνηση σημειώθηκε στις 7 παρά 20 το πρωί του Σαββάτου 17/6/2017, χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Λέκκα Ευθύμιο, που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, πρόκειται για ένα σεισμό στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.