Σε δύσκολη θέση η Τερέζα Μέι από την παραίτηση της Άμπερ Ραντ (upd)

Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ παραιτήθηκε την Κυριακή, εξαιτίας των σκανδάλων γύρω από τη μεταχείριση των μεταναστών από τις υπηρεσίες της, φέρνοντας την πρωθυπουργό των συντηρητικών Τερέζα Μέι σε ακόμη πιο δύσκολη, ευάλωτη θέση, μερικές ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 3ης Μαΐου.

Η παραίτηση της υπουργού, που θεωρείτο βασική της σύμμαχος, χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για τη Μέι, η οποία έχει μπει πλέον στα αχαρτογράφητα νερά της τελευταίας χρονιάς των διαπραγματεύσεων ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Μάρτιο του 2019. Ταυτόχρονα, στερεί από την κυβέρνησή της μια φιλοευρωπαϊκή φωνή.

«Η πρωθυπουργός απεδέχθη απόψε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η 54χρονη Ραντ είχε βρεθεί στο σκαμνί εδώ και μέρες, μετά την αποκάλυψη ότι οι υπηρεσίες της είχαν ορίσει συγκεκριμένο αριθμό-στόχο ως προς τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Αρχικά, η Ραντ είχε αρνηθεί ότι ήταν ενήμερη για την ύπαρξη τέτοιου στόχου, μιλώντας στα μέλη αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Άθελά μου, παραπλάνησα την κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων ως προς τους στόχους για τους επαναπατρισμούς παράτυπων μεταναστών κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων για την (σ.σ. υπόθεση της μεταχείρισης των μεταναστών από την Καραϊβική και των απογόνων τους, που είναι γνωστοί στη Βρετανία ως η γενιά) Γουίντρας», παραδέχθηκε η Ραντ στην επιστολή της παραίτησής της που επιδόθηκε στην Τερέζα Μέι.

Λίγο αργέτερα, η Τερέζα Μέι όρισε τον Σαντίντ Τζαβίντ νέο υπουργό Εσωτερικών αναβαθμίζοντας τον πρώην τραπεζίτη προκειμένου να δοθεί τέλος στο σκάνδαλο γύρω από τη μεταχείριση των μεταναστών από τις υπηρεσίες του υπουργείου που προκάλεσε χθες την παραίτηση της Άμπερ Ραντ.

Γνωστός για το πάθος του στη λεπτομέρεια ο 48χρονος Τζαβίντ, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών σε μια δύσκολη περίοδο για την πρωθυπουργό και τη χώρα.

Πρώην διευθυντής της Deutsche Bank, ο Τζαβίντ έχει διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων υπό τον πρώην πρωθυπουργό των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον. Το 2016 η σημερινή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον όρισε υπουργό για τις Κοινότητες και τις Περιφέρειες.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε πριν από λίγο ότι ο Τζαβίντ έχει επιδείξει ότι διαθέτει κίνητρο, φιλοδοξία και αποφασιστικότητα για να φέρει σε πέρας δύσκολα ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος τον περιέγραψε ως έναν από τους πιο έμπειρους υπουργούς της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί τις ικανότητές του αυτές στη νέα του θέση.

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν αναμένονται άλλες αλλαγές υπουργών έπειτα από τον διορισμό του Τζαβίντ και δύο ακόμα που προηγήθηκαν.

Ο ίδιος ο Τζαβίντ δήλωσε σήμερα ότι πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες από την Καραϊβική και οι απόγονοί τους, που είναι γνωστοί στη Βρετανία ως “η γενιά Γουίντρας” θα έχουν μια δίκαιη μεταχείριση έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε.

“Το πιο επείγον έργο που έχω να φέρω σε πέρας είναι να βοηθήσω αυτούς τους βρετανούς πολίτες, που ήρθαν από την Καραϊβική, την λεγόμενη γενιά Γουίντρας, και να διασφαλίσω ότι θα έχουν μια αξιοπρεπή και δίκαιη αντιμετώπιση, όπως τους αξίζει”, δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους.