Στο χαμηλά του 2009 το Ελληνικό 10ετές ομόλογο

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s την περασμένη Παρασκευή 23 Ιουνίου, με τις αποδόσεις να πλησιάζουν σε επίπεδα, στα οποία η Αθήνα θα μπορούσε να σκεφθεί την επιστροφή της στις αγορές, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο Moody’s αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε “Caa2” από “Caa3” μετά τη νέα δόση που της έδωσαν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ενώ άλλαξε επίσης σε θετικές τις προοπτικές του (outlook) από σταθερές. «Υπήρχαν κάποιες προσδοκίες για μία αναβάθμιση του αξιόχρεου, αλλά αυτό που αποτέλεσε πραγματικά έκπληξη ήταν οι θετικές προοπτικές, που δίνουν τη δυνατότητα για μία ακόμη αναβάθμιση», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη στρατηγική της DZ Bank, Ντάνιελ Λεντς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 8 μονάδες βάσης στο 5,42%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2009. Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters νωρίτερα τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων, εάν το επίπεδο (της απόδοσης) υποχωρήσει κάτω από το 5%. Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών τίτλων διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Ειδικότερα, στο επίπεδο του 3,75% διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή απόδοσης του 2ετούς ομολόγου ενώ η μέση τιμή απόδοσης του 10ετούς ομολόγου που κυμαίνεται στο 5,30%. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο έχει τιμή 100,08 λεπτά του ευρώ με την απόδοση στο 1,87%. Το spread του 10ετούς ομολόγου ανέρχεται στις 505 μονάδες βάσης με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να διαπραγματεύεται στο 0,25%.

Ο Moody’s ανέφερε ως λόγους για την αναβάθμιση την επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για το πρόγραμμα βοήθειας, τη βελτιωμένη δημοσιονομική επίδοση και τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας. Η απόφαση να δοθούν στην αξιολόγηση θετικές προοπτικές ελήφθη λόγω των καλύτερων προοπτικών για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους. «Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των επίσημων πιστωτών θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος της που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές», ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.