Σε χαμηλό 7 εβδομάδων η βρετανική λίρα έναντι ευρώ και δολαρίου

Σε χαμηλό επτά εβδομάδων υποχώρησε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 η βρετανική λίρα έναντι του δολαρίου, ενόψει της δεύτερης ψηφοφορίας στην άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου για τη νομοθεσία που δίνει στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το δικαίωμα να ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες για το Brexit.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα προσπαθήσει σήμερα να αναγκάσει την κυβέρνηση να δώσει μεγαλύτερο λόγο στους βουλευτές αναφορικά με τους όρους για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και την τελική έγκριση μιας συμφωνίας με την ένωση.

Σε χαμηλό 7 εβδομάδων υποχώρησε χθες Δευτέρα η στερλίνα έναντι και του ευρώ λόγω της αβεβαιότητας για το πότε θα ενεργοποιηθεί ο επίσημος μηχανισμός για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και μιας σειράς αδύναμων οικονομικών στοιχείων.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη την περασμένη εβδομάδα την πρώτη της ήττα αναφορικά με το σχέδιο ενεργοποίησης του Brexit, όταν η άνω βουλή του κοινοβουλίου υπερψήφισε μια τροποποίηση που προβλέπει ότι η πρωθυπουργός μπορεί να ενεργοποιήσει τις συνομιλίες για το διαζύγιο εάν υποσχεθεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.

Η ψήφος αυτή αποτέλεσε πλήγμα στη Μέι, η οποία ήλπιζε να περάσει το νομοσχέδιο του Brexit χωρίς αλλαγές. Παράλληλα, μεταθέτει χρονικά την ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία αποχώρησης για τις 13 Μαρτίου περίπου.

Η λίρα υποχώρησε νωρίτερα στις 86,69 πένες ανά μετοχή, στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 19 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ανέκαμψε στις 86,44 πένες, σημειώνοντας απώλειες 0,1%. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε μετά την είδηση ότι ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ δεν θα είναι υποψήφιος στις γαλλικές εκλογές, το οποίο οι επενδυτές εξέλαβαν ως μια κίνηση που αυξάνει τις πιθανότητες νίκης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Αρνητικό παράγοντα για τη στερλίνα αποτέλεσαν και τα στοιχεία της Παρασκευής για τον τομέα υπηρεσιών της Βρετανίας, που ήταν κατώτερα των προβλέψεων και ενίσχυσαν την αίσθηση ότι ίσως αρχίσει να φθίνει η ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η βρετανική οικονομία μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.