Σε ύφεση η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης Σουφλίου

Ύφεση ύστερα από πολύωρες προσπάθειες ισχυρών επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και με ρίψεις νερού από αέρος, παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουλίου 2017 μέσα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και διέγραψε την καταστροφική πορεία της σε ζώνη περίπου 175 στρεμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις τόσο στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου, όσο και ασθενέστερες σε Σουφλί και Αλεξανδρούπολη χωρίς να πέσει όμως ούτε σταγόνα στην περιοχή της πυρκαγιάς, κάτι που αν συνέβαινε εκτιμάται ότι θα διευκόλυνε σημαντικά την κατάσβεση.

«Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και όποια διάσπαρτη εστία προκύπτει εντός της περιμέτρου, αντιμετωπίζεται αμέσως από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Στο σημείο παραμένουν 70 από τους 112 πυροσβεστικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 52 σε πεζοπόρα τμήματα και οι 18 στα οχήματα, ενώ έχουν αποχωρήσει και τα δύο αεροσκάφη PZL», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Καραγκούνης Λεωνίδας, προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ.

Ο ίδιος επισημαίνει πως έχει αυξηθεί σημαντικά η ένταση των ανέμων και αγγίζει ήδη τα 7 μποφόρ, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την παραμονή, στον χώρο, των πυροσβεστικών δυνάμεων και κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας.

«Το βράδυ δόθηκε από το πυροσβεστικό σώμα μία υπεράνθρωπη μάχη, χάρη στην οποία περιορίστηκε σε πολύ σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος ενόψει της αύξησης της έντασης των ανέμων που ανεβάζουν, από σήμερα το πρωί, τον δείκτη επικινδυνότητας στο 3. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και στη διάθεσή μας και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που τις προηγούμενες χρονιές συνέδραμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων, δεδομένου ότι μπορεί να δράσει ταχύτατα και αποτελεσματικά σε δύσβατες περιοχές, όπως το συγκεκριμένο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν εκ νέου οι ρίψεις νερού από αέρος με τη συνδρομή των δύο αεροσκαφών Πετζετέλ που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης 13 Ιουλίου, από πτώση κεραυνού σε αγροτοδασική περιοχή στη Λευκίμη Σουφλίου.