Μοσκοβισί: Σε 50-70 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή στην ΕΕ

Σε 50-70 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η απώλεια εσόδων από τη φοροδιαφυγή-φοροαποφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστοιχεί στο 17%-23% των εσόδων από το φόρο εισοδήματος των εταιριών, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής είχε θέσει το ζήτημα των μεγάλων ποσοστών φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής στα κράτη-μέλη της ΕΕ και είχε ζητήσει στοιχεία για το κόστος φοροαποφυγής στην Ελλάδα, καθώς και πληροφορίες για «τα πρακτικά μέτρα που η Κομισιόν σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπίσει την άνιση φορολογική πολιτική που ενισχύει τη νόμιμη φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιριών».

«Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου Κώδικα Δεοντολογίας, που συγκροτήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1997, είχε σκοπό την αντιμετώπιση αθέμιτων φορολογικών πρακτικών των κρατών-μελών που ευνοούν τις πολυεθνικές εταιρίες. Μετά από 20 χρόνια, τα αποτελέσματα της Ομάδας κρίνονται απογοητευτικά, καθώς μικρές προσπάθειες προόδου μπλοκάρονται από κράτη-μέλη όπως το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία. Επιπρόσθετα, με βάση δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής M. Barroso το 2012, αλλά και εκθέσεις της Oxfam από τον Μάρτιο του 2015, το κόστος φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής για την ΕΕ είναι 1 τρισεκατομμύριο το χρόνο», είχε επισημάνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.