Σε swap (ανταλλαγή) υφιστάμενων ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρω σχεδιάζει να προχωρήσει η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Τραπεζικά στελέχη αναμένουν ότι η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα αφορά σε 20 διαφορετικά ομόλογα. Οι τίτλοι αυτοί προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν εως το 2042.

Η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης ίσως τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα Νοεμβρίου και προβλέπει την ανταλλαγή 20 ομολόγων που εκδόθηκαν μετά από αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές το 2012 με πέντε νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου, σύμφωνα με δύο ανώτερους τραπεζίτες που γνωρίζουν το σχέδιο ανταλλαγής, αλλά θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι λήξεις των νέων ομολόγων ενδέχεται να είναι ίδιες με εκείνες των υφιστάμενων και θα κυμαίνονται από το 2023 έως το 2042.

«Πρόκειται για κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων», σύμφωνα με αναλυτές της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε τους οποίους επικαλείται το Bloomberg. Επίσης, θα «καθιερώσει μια καμπύλη αξιοπρεπούς αποδόσεως, διευκολύνοντας έτσι την επιστροφή της χώρας στις αγορές δημόσιου χρέους».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανταλλαγή χρεών αποτελεί σημαντικό βήμα για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ώστε να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, σημειώνει το Bloomberg.