Το ευρώ σκαρφάλωσε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018 στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι στην ΕΕ εξασθενίζουν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, 01:00

To κοινό νόμισμα ανατιμήθηκε σε επίπεδα που είχε να δει από τον Δεκέμβριο του 2014, μετά τη σημαντική συμφωνία των Γερμανών Συντηρητικών της Άγκελας Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς στις συζητήσεις που είχαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η είδηση αυτή έδωσε νέα ώθηση στο ράλι του ευρώ, το οποίο καθοδηγείται από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης της τεράστιας νομισματικής στήριξης που παρέχει στην οικονομία της Ευρωζώνης. Αργά το βράδυ της Παρασκευής 12-1-2018, το ευρώ έκλεισε με σημαντικά κέρδη 1,41% στο 1,2202 με το δολάριο.

Στις αρχές της συνεδρίασης της αγοράς στο Λονδίνο, το ευρώ αυξήθηκε 0,9% στα 1,2137 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ εμφάνισε υψηλό ημέρας στο 1,2218 δολ.

Χθες, τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της μπορεί να επανεξετάσουν την επικοινωνιακή πολιτική τους στις αρχές του 2018, ώστε να συμβαδίζει περισσότερο με την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες ότι ετοιμάζονται να μειώσουν το μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα νομισματικής στήριξης της κεντρικής τράπεζας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα σταματήσει τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι επενδυτές θεωρούν ότι οι μεταβολές στην επικοινωνιακή στάση της ΕΚΤ προμηνύουν τη σταδιακή κατάργηση του QE το 2018.

Οι επενδυτές εικάζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει αποκλιμάκωση της νομισματικής της πολιτικής, μετά από την ισχυρή ανάκαμψη στην οικονομία της ευρωζώνης. Οι χρηματαγορές “τιμολογούν” πλέον με 74% πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ το Δεκέμβριο και έχουν προεξοφλήσει δύο αυξήσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Το Ευρώ κέρδισε 14% έναντι του δολαρίου τον περασμένο χρόνο (2017). Η ανοδική τελευταία κίνηση μπορεί να δοκιμάσει το επίπεδο του 1,23 με το δολάριο, σύμφωνα με τον Martin Enlund, επικεφαλής αναλυτή της Nordea Markets στη Στοκχόλμη.