Σημαντική πτώση στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες μετά τη μεγάλη πτώση των δεικτών, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, κατέγραψε η Γουόλ Στριτ με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προκαλώντας ανησυχία στους επενδυτές για περισσότερες από τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός της φετινής χρονιάς.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 299,24 μονάδες (-1,16%) και έκλεισε στις 25.410,03 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έπεσε στις 7.330,35 μονάδες, χάνοντας 91,11 μονάδες ή -1,23%.

Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης έκλεισε στις 2.744,28 μονάδερς, μειωμένος κατά 35,32 μονάδες ή -1,27%.

Μιλώντας σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων νωρίτερα ο νέος πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία δηλώνοντας ότι οι δικές τους προβλέχεις σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη βελτιώθηκαν από τον Δεκέμβριο, χάρη κυρίως στη φορολογική μεταρρύθμιση που υιοθέτησε η κυβέρνηση.

“Ο Τζερόμ Πάουελ δείχνει έτοιμος να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό” σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής στη First Standard Financial. Σύμφωνα δε με τον Καρλ Χίλινγκ της LBBW, ο Πάουελ “μοιάζει ανοιχτός και για μια τέταρτη αύξηση των επιτοκίων φέτος” αντί για τις τρεις που σχεδίαζε η Fed.