Σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη – Καταλήψεις στα αμαξοστάσια δήμων

Με καταλήψεις στα αμαξοστάσια δήμων του νομού Θεσσαλονίκης συνέχισαν και σήμερα Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, μετά την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, που κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεών τους. Εξαιτίας των καταλήψεων δεν μπορούν να βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους της πόλης για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Οι συμβασιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν σταθερή και μόνιμη εργασία και νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίησή τους, είχαν προγραμματίσει για σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, η οποία όμως αναβλήθηκε.

Αντίθετα, προχώρησαν σε καταλήψεις όλων των χώρων του κεντρικού δήμου, στο αμαξοστάσιο, το ΣΜΑ Πυλαίας και τις εποπτείες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα. Επίσης, κυκλοφορεί ένα αυτοκίνητο για τη διανομή των τροφείων τους παιδικούς σταθμούς, ένα λεωφορείο που μεταφέρει τους εθελοντές στα καμπ των προσφύγων και τέσσερα αυτοκίνητα μεταφοράς των ΑΜΕΑ.

“Θα έχουμε πρόβλημα με τα σκουπίδια μετά τη σημερινή κατάληψη του αμαξοστασίου και του ΣΜΑ αλλά και της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Στο κέντρο της πόλης κάνουμε αποκομιδή τέσσερις φορές την ημέρα, επομένως θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα γεμίσουν οι κάδοι” υποστήριξε ο κ. Ψαρράς.

Με αφορμή και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για υψηλές θερμοκρασίες, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης απηύθυνε έκκληση στους δημότες σε περίπτωση που βλέπουν γεμάτους τους κάδους των απορριμμάτων να κρατούν, όσο είναι δυνατόν, τα σκουπίδια στα μπαλκόνια τους ζητώντας την κατανόησή τους έως ότου ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Καταλήψεις έχουν καταγραφεί και σε αρκετά ακόμη αμαξοστάσια δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μην γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Για αύριο, στις 10:30 το πρωί, οι συμβασιούχοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΜΑ-Θ. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη 22-6-2017

Να σημειωθεί ότι σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 προχωρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στο ζήτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, μετά και την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων τους.

Σε έκτακτη συνεδρίασή της , η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αποφάσισε επίσης την πραγματοποίηση συγκέντρωσης συλλαλητηρίου, την ημέρα της απεργίας, στις 10:30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της, στην πλατεία Καραισκάκη, στο Μεταξουργείο. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι μετατροπή των συμβάσεων της κατηγορίας αυτής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.