Σουλτς:« Ημέρα αποφάσεων η σημερινή»

«Η σημερινή είναι η μέρα των αποφάσεων. Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο από και τίποτε περισσότερο από τον σχηματισμό μιας σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίσει τις διεθνείς και εθνικές προκλήσεις. Εργαζόμαστε για την δημιουργία μιας σοβαρής βάσης για τέτοια κυβέρνηση. Εχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι σήμερα θα καταλήξουμε (σε συμφωνία), ελπίζω ότι θα υπάρξει θετικό πνεύμα και ένα καλό αποτέλεσμα για την χώρα μας. Οι διαφορές στα υπό εξέτασιν θέμα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι μεγάλες. Στη συνέχεια θα συζητηθούν τα κοινωνικοπολιτικά θέματα. Στα ευρωπαϊκά θέματα υπήρξε συμφωνία ήδη τη Δευτέρα. Σε αυτό το πνεύμα ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλό, εποικοδομητικό και βιώσιμο κοινό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος τους Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD), προσερχόμενος στο κτίριο των κεντρικών γραφείων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) το οποίο φέρει το όνομα «Κόνραντ Αντενάουερ», όπως μεταδίδει το γερμανικό reuters. (de. reuters).

Συμβιβασμούς από όλους «για το καλό της χώρας», ζήτησε η Άγγελα Μέρκελ

Θα πρέπει να κάνουν όλοι επώδυνους συμβιβασμούς, δήλωσε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, προσερχόμενη νωρίτερα σήμερα στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τόνισε ότι πρόκειται “για το καλό της χώρας”.

Αναφερόμενη μάλιστα στις απώλειες που σημειώνει το Χρηματιστήριο, δήλωσε ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) πρέπει να επικεντρωθούν στα σημαντικά ζητήματα. “Δεν πρέπει να απομακρύνουμε την προσοχή μας από το κεντρικό θέμα, αν κοιτάξουμε τις ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο Χρηματιστήριο. Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Από τη πλευρά του ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε αισιόδοξος ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. “Έχω λόγους να πιστεύω ότι σήμερα θα τελειώσουμε. Ελπίζω σε ένα θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται χρόνο, καθώς πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή βάση για την μελλοντική κυβέρνηση.

Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αντρέας Σόιερ δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να διαρκέσουν και ως αργά τη νύχτα προκειμένου να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα γερμανικά ΜΜΕ, τα θέματα στα οποία εντοπίζονται οι τελευταίες διαφορές είναι τα εργασιακά, η υγεία και η εξωτερική πολιτική, με το SPD να εκτιμά ότι η άλλη πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε αρκετές παραχωρήσεις.