Σπυράκη: Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε μία κακή συμφωνία, δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι πληγωμένοι, επειδή η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες τους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε κάνει στο παρελθόν, αποδέχθηκε μία συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Σπυράκη υποστήριξε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημιά με την υπογραφή στις Πρέσπες. Σε ερώτηση, δε, τι θα κάνει η ΝΔ αν μέχρι να έλθει στη Βουλή η συμφωνία, είναι εκείνη κυβέρνηση και διαθέτει την κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία, η κ. Σπυράκη διάβασε το άρθρο 4 της συμφωνίας στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα κυρώσει τη συμφωνία όταν ολοκληρωθούν τα βήματα που προβλέπονται και από την πλευρά της πΓΔΜ. «Η ΝΔ», συνέχισε η κ. Σπυράκη, «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα και για να βελτιώσει τη συμφωνία, μία συμφωνία που από την στιγμή που υπεγράφη, προκάλεσε και προκαλεί ζημιά». Σημείωσε ότι ο κ. Ζάεφ θα καθήσει με τους εταίρους του ΝΑΤΟ. «Αν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πει “ναι” στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όλοι θα πανηγύριζαν» είπε η εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Με δεδομένο τον χρόνο και τις δεσμεύσεις, επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ».

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα της γεραμανικής FAZ η κ. Σπυράκη απάντησε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει στο εξωτερικό ό,τι λέει και στο εσωτερικό» και πως «απάντησε στον δημοσιογράφο καλώντας τον επιπλέον να ελέγξει τις πηγές του».

Σε ερώτηση για τις αποδοκιμασίες πολιτών σε κυβερνητικά στελέχη, η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η ΝΔ καταδικάζει τις εκδηλώσεις βίας και πρόσθεσε: «Σεβόμαστε τις εκδηλώσεις των πολιτών, αλλά δεν δείχνουμε καμία ανοχή στη βία».

Η εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε στο αυριανό Eurogroup, λέγοντας ότι η ΝΔ εργάζεται για την καλύτερη λύση για το χρέος. Σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία σειρά συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ επανέλαβε ότι χρειάζεται μία γενναία ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι το τέταρτο μνημόνιο δεν είναι εδώ με βαριά μέτρα». Συμπλήρωσε πως το τρίτο μνημόνιο επιβλήθηκε «γιατί είχαμε το τραγικό πρώτο εξάμηνο του 2015». Η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η κ. Σπυράκη, τέλος, αναφέρθηκε και στην άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα: «Είδαμε την υποδοχή του τρομοκράτη Κουφοντίνα από τον επικεφαλής του Ρουβίκωνα». Σημείωσε ότι με τη ΝΔ ο νόμος θα αλλάξει, ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του, δεν έχει παραδώσει το περίστροφο και τη γραφομηχανή.