Στην κηδεία του Κώστα Βεργόπουλου ο Αλ. Τσίπρας (upd)

Παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τελέστηξκε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου, η κηδεία του ακαδημαϊκού Κώστα Βεργόπουλου. Η σορός του Κώστα Βεργόπουλου, έφθασε χθες Παρασκευή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από το Παρίσι, όπου άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017, σε ηλικία 75 ετών.

Την οδύνη της για την απώλεια του Κώστα Βεργόπουλου εξέφρασε στον επικήδειο η Νίνα Κασιμάτη, τονίζοντας, αναφερόμενη στις βαθυστόχαστες συζητήσεις που είχε ο Βεργόπουλος με τους μαθητές του στους οποίους μεταλαμπάδευε τις εμπειρίες του από όλο τον κόσμο, καθώς ταξίδευε συνεχώς, ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας οργανικός διανοούμενος που πάντα αντιτάχθηκε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε εξουσίας.

Επαναστάτησε τα επαναστατημένα και δασκάλεψε τα αδασκάλευτα, είπε ο εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Κώστας Ζουράρις, υπογραμμίζοντας «όσοι ακούσουν την φωνή του θα ζήσουν».

Διανοούμενο, δάσκαλο, αγωνιστή και αμετανόητο εραστή της δυναμικής της κοινωνίας, χαρακτήρισε τον Κώστα Βεργόπουλο ο δεύτερος εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Μάκης Καβουριάρης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε πλευρές του θεωρητικού έργου του Βεργόπουλου, αλλά και στα πλούσια βιώματα που είχαν, ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνικής εμπειρίας, ζώντας και εργαζόμενοι στο Παρίσι.

Το τελευταίο “αντίο” στον Κ. Βεργόπουλο έδωσαν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όπως και οι Γ. Δραγασάκης, Χρ. Βερναρδάκης, Α. Φλαμπουράρης, Δ. Βίτσας, Κ. Γαβρόγλου, Γ. Σταθάκης, Γ. Μπαλάφας, Ν. Φίλης, Δ. Παπαδημούλης, Φ. Κουβέλης, Ε. Βενιζέλος, Κ. Λαλιώτης, Α. Λυκουρέζος, Η. Νικολακόπουλος, Β. Κοντογιαννόπουλος, Φ. Τσαλίκογλου, Α. Ρήγος, Μπ. Γολέμη, Α. Μητρόπουλος, Τ. Γιαννίτσης, Γ. Γραμματικάκης, Γ. Καραμπελιάς, Ν. Μουζέλης, Στ. Τζουμάκας και Δ. Μπουλούκος.

Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και «οι άνθρωποι της Ελευθεροτυπίας».

Η κηδεία του “αμετανόητου” πανεπιστημιακού καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας, διανοούμενου και πολυμεταφρασμένου συγγραφέα, που τίμησε με το έργο του την Ελλάδα διεθνώς, τελέστηκε δημοσία δαπάνη από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α’ Νεκροταφείου σήμερα Σάββατο 18/11/2017, στις 13.00.

Επιθυμία της οικογένειάς του είναι, αντί στεφάνων, να δοθούν δωρεές στους «Γιατρούς του Κόσμου».

Ο Κώστας Β. Βεργόπουλος γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Σορβόννη. Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών (Doctorat d’ Etat) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Διεθνής εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε δέκα γλώσσες.

Σημαντικά έργα του κ. Βεργόπουλου ήταν «Το Αγροτικό Ζήτημα στην Ελλάδα» (Εξάντας, 1975), «Ο Δύσμορφος Καπιταλισμός» (σε συνεργασία με τον Samir Amin, Παπαζήσης, 1975), «Κράτος και Οικονομική Πολιτική» στον 19ο Αιώνα (Εξάντας,1978), «Εθνισμός και Οικονομική Ανάπτυξη» (Εξάντας, 1979), «Η Ελλάδα σε εξέλιξη» (διεύθυνση, Εξάντας, 1985), «Οι Νέες Τεχνολογίες στην Ευρωπαϊκή Οικονομία Τροφίμων» (Βρυξέλλες, 1986), «Η Απο-ανάπτυξη σήμερα» (Εξάντας, 1987). Εκδόσεις των έργων του κυκλοφορούν επίσης στα γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ολλανδικά, κινέζικα.