Στη Βουλή με εντολή Τσίπρα το σκάνδαλο Novartis

Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα η δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis, διαβιβάζεται την Τρίτη 6-2-2018 στη Βουλή, ανακοινώσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού με το σκάνδαλο με το φάρμακο, «είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος». Το αργότερο έως αύριο το μεσημέρι, είπε, η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις.

Για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις, καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται.

Στ. Κοντονής: Το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο

Ο Σταύρος Κοντονής είπε ότι πριν από έναν χρόνο είχε αναφέρει σε μια σχετική δήλωσή του ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και από ηθικής πλευρά είναι ένα σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σκανδάλου της SIEMENS . «Θεωρώ ότι αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται σε έναν μεγάλο βαθμό σήμερα», είπε. Ανέφερε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, «η οποία με εντολή του πρωθυπουργού αύριο κιόλας θα αποσταλεί στη Βουλή».

Τόνισε ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο, ιδίως όσον αφορά στην ηθική απαξία την οποία φέρει, είναι τεράστιο διότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που καθίστατο δύσκολο για τον φτωχό συμπολίτη μας να βρίσκει τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες με έναν παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων, αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκεί που δεν έπρεπε». «Γι’ αυτόν τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ», επισήμανε. Τόνισε πως «και η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».

Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάει σε προκαταρκτική, ο υπουργός είπε πως «η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής». Είπε ειδικότερα ότι «αύριο μέχρι το αργότερο το μεσημέρι η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις».

Απαντώντας για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν εστάλη αμελλητί ο φάκελος στη Βουλή, σχολίασε: «Μα σήμερα τον έλαβα τον φάκελο, πώς είναι δυνατόν; Αμελλητί σημαίνει ότι ο φάκελος θα είναι αύριο στα χέρια του προέδρου της Βουλής».

Στο ερώτημα εάν έχει εμφανιστεί ο πρόεδρος της Novartis, στον οποίο δεν επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα, ο κ. Κοντονής είπε πως η πληροφορία που έχει είναι ότι δεν έχει ανευρεθεί. «Αυτό κάτι σημαίνει», σχολίασε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, απλώς του απαγορεύτηκε η έξοδος. «Εάν έχει διαφύγει ή θελήσει να διαφύγει, νομίζω ότι όλοι θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ότι επιβεβαιώνεται η εισαγγελική έρευνα, ότι κάτι θέλει να κρύψει και θα διαφύγει. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες», πρόσθεσε.