Στη “Βόρεια Μακεδονία” ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη

Τη “Βόρεια Μακεδονία” θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη 2 Απριλίου 2019. Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων το πρωί της Τρίτης και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Πάνω από 70 ελληνικές εταιρείες μαζί με Τσίπρα στη Β. Μακεδονία

Την επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία στις 2 Απριλίου 2019, στηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου

Όπως αναφέρεται σχετικά, πάνω από 70 ελληνικές μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες των κλάδων της Ενέργειας, των Κατασκευών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, των Τροφίμων και Ποτών και της Υψηλής Τεχνολογίας έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στην αποστολή, καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει πεδίο επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους στη γειτονική χώρα σε επενδυτικό ή εμπορικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, θα διοργανωθεί επιχειρηματική εκδήλωση δικτύωσης που στοχεύει να φέρει σε επαφή στους συμμετέχοντες των δύο χωρών ώστε να διερευνήσουν πεδία συνεργασίας στους. Η εταιρεία πιστεύει ακράδαντα στη δυναμική της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και οργανώνει εκδηλώσεις που ενισχύουν την συνεργασία και προωθούν την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, συμπράττει με όλους τους παραγωγικούς φορείς και συνδέσμους προκειμένου «να ανακαλύψουμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της γειτονιάς μας» σύμφωνα με τον Γρηγόρη Στεργιούλη, προέδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.
Τσίπρας: «Η ελληνική επιχειρηματικότητα να έχει ηγεμονικό ρόλο στην ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας»

Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με περίπου 40 από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή συνάντηση είναι στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης που θα κάνει στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με υπουργούς και αποστολή επιχειρηματιών. Στη διάρκεια της επίσκεψης στα Σκόπια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε αρκετούς τομείς.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Τσίπρας είπε ότι ανέλαβε την ευθύνη να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός έπειτα από τριάντα χρόνια και τόνισε την ανάγκη να λειτουργήσουν όλες οι πλευρές με βάση το εθνικό συμφέρον.

Στη συνάντηση συμμετέχουν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.