στη-σαουδική-αραβία-ο-τραμπ

Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ έφτασε το πρωί του Σαββάτου ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό του παρθενικού διεθνούς ταξιδιού του Αμερικανού προέδρου.

Κάτω από τον ασφυκτικό σαουδαραβικό ήλιο και σε θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς Κελσίου, ο Τραμπ θα επιδιώξει να οικοδομήσει νέες συμμαχίες, αλλά και να ξεφύγει από τις επίσης ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται στη χώρα του.

«Αγαπητοί μου Αμερικανοί. Αυτό το σαββατοκύριακο θα ξεκινήσω το πρώτο μου διεθνές ταξίδι ως πρόεδρος. Ένα ταξίδι με ιστορική σημασία για τον αμερικανικό λαό. Θα επισκεφθώ τους ηγέτες πολλών διαφορετικών χωρών για να ενισχύσω τις παλιές μας φιλίες, να οικοδομήσω νέες συνεργασίες και να ενώσω τον πολιτισμένο κόσμο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ κατά το εβδομαδιαίο μήνυμά του.

Παρά τις επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Σαουδική Αραβία υπήρξε παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Αμερικανός πρόεδρος γίνεται δεκτός εκεί με ενθουσιασμό, όπως εξηγεί ο Σαουδάραβας πολιτικός αναλυτής Σαλμάν Αλ Ανσάρι:

«Υπάρχει μεγάλη δυναμική, πολλή θετική ενέργεια από τα σαουδαραβικά μέσα ως προς την επίσκεψη Τραμπ στο Βασίλειο. Κι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, διότι πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη. Είναι κάτι πρωτοφανές, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν».

Το Ριάντ είναι ο πρώτος σταθμός στο εννιαήμερο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ. Θα ακολουθήσουν η Ιερουσαλήμ, η Βηθλεέμ, το Βατικανό κι έπειτα η Σικελία και οι Βρυξέλλες για τις συνόδου κορυφής αντίστοιχα της G7 και του ΝΑΤΟ.