Στις αγορές με 10ετές ομόλογο η Κύπρος

Οι τράπεζες Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Societe Generale ορίστηκαν ως ανάδοχοι για πιθανή έκδοση, στο εγγύς μέλλον, Ευρωπαϊκού Μεσοπρόθεσμου Ομολόγου (ΕΜΤΝ), 10ετούς διάρκειας σε ευρώ (Reg S benchmark, με Ρήτρες Συλλογικής Δράσης) ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας Ba2 (σταθερή)/ BBB- (σταθερή)/ BB+ (θετική)/ BB (θετική) από τους οίκους Moody’s / S&P / Fitch / DBRS.

Το Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο (ΕΜΤΝ), 10ετούς διάρκειας, που αναμένεται να εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Για την επικείμενη έκδοση του ομολόγου και τη σύνδεσή του με την πώληση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στο ΡΙΚ.

«Είμαστε κατά κάποιο τρόπο στο ακουστικό να επιβεβαιώσουμε μέσω των επενδυτικών τραπεζών, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, αν είναι πράγματι η κατάλληλη στιγμή. Φαίνεται πως είναι» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Σκοπός δεν είναι να καλύψουμε κάποια ελλείμματα, τρύπες. Ο στόχος πρέπει να είναι, βάσει και των δεδομένων των διεθνών αγορών, κάθε πράξη καινούριου δανεισμού να εξασφαλίζεται με καλύτερους όρους, με χαμηλότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο χρέος. Αν το πετύχουμε και αυτό, θα υπάρχει ένα άλλο όφελος για τα δημόσια οικονομικά. Βεβαίως, το πολύ πιο σημαντικό όφελος από μία αναβάθμιση και κυρίως από την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα είναι το έμμεσο αλλά καθοριστικής σημασίας θετικό μήνυμα που αποστέλλεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και στο εσωτερικό που ενθαρρύνει και άλλες επενδύσεις, ενθαρρύνει την επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα».