Στον αέρα τινάζεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στον αέρα τινάζεται η πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό σχήμα Calamos-Exin μετά την δικαστική αγωγή που κατέθεσαν οι ελληνοαμερικάνοι επενδυτές Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης εναντίον της ολλανδικής μητρικής της EXIN του τρίτου επενδυτή Ματ Φέρφιλντ, επιβεβαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες που προκαλούσε η συνεχιζόμενη καθυστέρηση πώλησης της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής.

Σύμφωνα με το PRNewswire, η οικογένεια Calamos Family Partners μαζί με τον Τζων Κουδουνη που ειχε χειρισθει την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής με την αγωγή ζητούν από τον ολλανδικό όμιλο την άμεση εξόφληση ποσού άνω των 41 εκατομμυρίων δολαρίων, πλέον των τόκων. Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση το ποσό θα έπρεπε να είχε πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και πλέον είναι σε αθέτηση.

Η αγωγή υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η EXIN έχει επανειλημμένα αποτύχει να παρέχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες χρηματοοικονομικές, λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες, όπως απαιτείται από τις δανειακές συμβάσεις.

Επιπλέον, μέσω της νομικής ενέργειας θα αναζητηθεί το πώς η EXIN χρησιμοποίησε το δάνειο που παρείχε η Calamos.

Το γραφείο αναφέρει ακόμη ότι η EXIN δεν κατέθεσε στους δύο επενδυτές τα απαραίτητα έγγραφα και οικονομικά στοιχεία με τους δύο επενδυτές να ζητούν να μάθουν που χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια. Ακόμη ζητούν από την ΕΧΙΝ να κατεβάσει από την ιστοσελίδα και να σταματήσει να χρησιμοποιεί από παντού τα ονόματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΧΙΝ που είχε αναδειχθεί προτιμητέος αγοραστής για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθυστερούσε συνεχώς να υποβάλει τα πλήρη στοιχεία της εξαγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό το οποίο έλλειπε από τον φάκελο ήταν το ποιοι θα είναι οι επενδυτές και οι χρηματοδότες της συμφωνίας.

Λίγες εβδομάδες πριν είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες που ήθελαν τους Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνη να μειώνουν την συμμετοχή τους και να γίνονται επενδυτές μειοψηφίας από στρατηγικοί επενδυτές. Είχε μάλιστα, ακουστεί, ότι στο σχήμα θα έμπαιναν ως χρηματοδότες μεγάλα ονόματα του κόσμου των επενδύσεων αλλά οι πληροφορίες διαψεύστηκαν.