Στους 20 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, καθώς ακόμη μία σορός εντοπίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 19 Νοεμβρίου κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 20. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Θριάσιο όπου πρόκειται να γίνει η ταυτοποίησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άνδρα ηλικίας περίπου 70 ετών.

Θυμίζουμε ότι στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας βρέθηκε χθες  και το πτώμα ενός 38χρονου.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, 22:33

Εξάλλου, οι σοροί τριών ατόμων εντοπίστηκαν το πρωί του Σαββάτου. Πρόκειται για έναν 58χρονο κυνηγό, έναν 38χρονο οδηγό νταλίκας και έναν 28χρονο οδηγό αυτοκινήτου.
Ένας νεκρός ανασύρθηκε από πυροσβέστες σε εξωτερικό χώρο, κοντά στο αμαξοστάσιο του δήμου Μάνδρας Αττικής, μίας από τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες. Επίσης νεκροί βρέθηκαν και δύο άνδρες στην παραλία της Ελευσίνας, από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Η μία από τις σορούς είχε σφηνωθεί σε δύσβατο σημείο στον βυθό της θάλασσας και χρειάστηκε η συνδρομή των ανδρών της ομάδας υποβρυχίων αποστολών προκειμένου να ανασυρθεί. Οι δύο άτυχοι άνδρες που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο για νεκροψία νεκροτομή αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους.

Σημειώνεται, ότι μέχρι στιγμής 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική.  Ακόμη δεν έχουν βρεθεί δύο από τους αγνοούμενους.

Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 2000 σπίτια και 1500 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από την πλημμύρα. Τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα ξεπερνούν τα 500.

Στις 1.154 οι αυτοψίες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών – 955 κτίρια χρήζουν αποζημίωσης

Στις 1154 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα:

– Στο  Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας  διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά. Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες – υπόγεια.

– Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 229 συνολικά αυτοψίες.

Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια  και  48  αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Η Πυροσβεστική έχει λάβει έως τώρα 984 κλήσεις για παροχές βοήθειας

Η Πυροσβεστική έχει λάβει, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Υπηρεσίες της Αττικής ενώ υπήρξε και ενίσχυση αυτών από πυροσβέστες από την Στερεά και την Δυτική Ελλάδα.

Επίσης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν το ίδιο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 480 κλήσεις για παροχές βοηθείας. Άμεσα συγκροτήθηκαν 10 συνεργεία με 25 πυροσβέστες, που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 190 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορές 56 ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Από το πρωί της Παρασκευής ειδικά γερανοφόρα του στρατού προσπαθούν να απομακρύνουν από την πλατεία περισσότερα από 20 οχήματα, που παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι και φιλοξενούνται είτε σε συγγενικά πρόσωπα ή σε ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ο αριθμός των κατεστραμμένων κατοικιών και επιχειρήσεων ξεπερνά τις 2.000.

Νεκρός βρέθηκε στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) το απόγευμα της Πέμπτης 17/11/2017 ένας από τους αγνοούμενους από την κακοκαιρία στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, ανεβάζοντας σε 16 τα θύματα της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Ο άνδρας  εντοπίστηκε νεκρός σε υπόγειο οικίας στην περιοχή Γεφυράκι της Νέας Περάμου.

Πέντε εκατ. ευρώ για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, σε όλη χώρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Επιτρόπους και τις υπηρεσίες της ΕΕ, για την εξεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης.