Αγγλία-Γαλλία στους “8” του Μουντιάλ

Παρούσα σε προημιτελικό Μουντιάλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά (στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018 έφτασε μέχρι την τετράδα) θα είναι η Αγγλία, η οποία στο τέταρτο χρονικά ματς της φάσης των «16» της διοργάνωσης του Κατάρ επικράτησε άνετα με 32-0 της Σενεγάλης στο Αλ Μπαΐτ της Αλ Κορ.

Με τους Τζουντ Μπέλινγχαμ (σε ηλικία 19 ετών και 158 ημερών ο άσος της Ντόρτμουντ έγινε ο δεύτερος νεαρότερος παίκτης που ξεκίνησε βασικός στην εθνική Αγγλίας σε νοκ άουτ ματς Μουντιάλ, μετά από τον Μάικλ Όουεν, ο οποίος το 1998 απέναντι στην Αργεντινή ήταν μόλις 18 ετών και 198 ημερών) και Φιλ Φόντεν να μοιράζουν ασίστ (μία ο πρώτος, δύο ο δεύτερος) και τους Χέντερσον, Κέιν, Σάκα ν΄ αξιοποιούν τις πάσες των συμπαικτών τους, τα «Τρία Λιοντάρια» κατάφεραν να προκριθούν εύκολα στους προημιτελικούς, όπου τους περιμένει η παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία (Σάββατο στις 21:00).

Η προσπάθεια της Σενεγάλης να περάσει στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 20 χρόνια δεν στέφθηκε με επιτυχία. Το συγκρότημα του Αλιού Σισέ στάθηκε πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο για 38 λεπτά, αλλά από τη στιγμή που δέχθηκε το πρώτο γκολ, κατέρρευσε και παραδόθηκε άνευ όρων.

Η αφρικανική ομάδα απείλησε στο 4ο λεπτό, με τον Ντιά να εφορμά προς την εστία του Πίκφορντ, αλλά την τελευταία στιγμή έχασε τον έλεγχο της μπάλας πριν προλάβει να πλασάρει.

Το ματς είχε αργό τέμπο, καθώς οι παίκτες της Αγγλίας προσπαθούσαν, κρατώντας περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια τους, να επιβάλλουν το ρυθμό τους. Έξω από την περιοχή της Σενεγάλης, όμως, τα πάντα τελείωναν για τα «Τρία Λιοντάρια», καθώς εκτός του Μπέλινγχαμ, οι υπόλοιποι παίκτες της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης δεν μπορούσαν να “βρεθούν” μεταξύ τους.

Πέρασαν 21 λεπτά χωρίς τελική στο ματς για τις δύο ομάδες, με την Αγγλία να κάνει τη πρώτη, αλλά η κεφαλιά του Στόουνς μετά το κόρνερ του Φόντεν έφυγε άουτ. Δύο λεπτά μετά η Σενεγάλη έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο παιχνίδι.

Από το λάθος του Μαγκουάιρ έξω από την περιοχή, βγήκε η σέντρα στην καρδιά της άμυνας των Άγγλων, ο Ντιά προσπάθησε με σουτ στην κίνηση να απειλήσει, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο σώμα του Στόουνς.

Ο Σαρ που ακολουθούσε πετάχτηκε στην πορεία της και με σουτ από πολύ κοντά απέτυχε να σκοράρειλέπτου και δεν έχουμε ακόμα τελική προσπάθεια για κάποια από τις δύο ομάδες.

Νέα σπουδαία φάση για τους Αφρικανούς στο 32΄, με τον Πίκφορντ να κρατά το μηδέν με μεγάλη επέμβαση στο δυνατό σουτ του Ντιά μέσα από την περιοχή. Κόντρα στη ροή του αγώνα η Αγγλία άνοιξε το σκορ στο 38΄.

Στην πρώτη της οργανωμένη επιθετική προσπάθεια η ομάδα του Σαουθγκέιτ άλλαξε ωραία τη μπάλα, ο Κέιν έδωσε στον Μπέλινγχαμ κι ο τελευταίος με ασίστ… μισό γκολ έδωσε την ευκαιρία στον Χέντερσον να πλασάρει υποδειγματικά τον Μεντί (1-0) από το σημείο του πέναλτι.

Το γκολ έδωσε «φτερά» στους Άγγλους, που πέτυχαν και δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους (45΄+3), με τον Χάρι Κέιν ν΄ «ανοίγει λογαριασμό» στη διοργάνωση.

Σε γρήγορη αντεπίθεση, ο Μπέλινγχαμ έδωσε στον Φόντεν, ο οποίος «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον αρχηγό της Εθνικής και ο τελευταίος δεν αστόχησε. Ο Κέιν έφτασε τα 52 γκολ σε 79 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του (11 σε μεγάλες διοργανώσεις, εκ των οποίων 4 σε Euro και 7 σε Μουντιάλ) και πέρασε στη δεύτερη θέση της λίστας των σκόρερ όλων των εποχών, ένα λιγότερο από τον Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή (σε 120 ματς).

Η Αγγλία κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο στο β΄ μέρος και δεν άργησε να κάνει το 3-0 και να τελειώσει το ματς. Πάλι από ασίστ του Φόντεν, στο 57΄, ο Σάκα ανέβασε το δείκτη του σκορ, με το τρίτο του τέρμα στη διοργάνωση.
Διαιτητής: Ιβάν Μπάρτον (Σαλβαδόρ)
Κίτρινες: Κουλιμπαλί

Οι συνθέσεις:

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς (76΄ Ντάιερ), Μαγκουάιρ, Σο, Χέντερσον (82΄ Φίλιπς), Ράις, Μπέλινγχαμ (76΄ Μέισον Μάουντ), Σάκα (65΄ Ράσφορντ), Κέιν, Φόντεν (65΄ Γκρίλις)

ΣΕΝΕΓΑΛΗ (Αλιού Σισέ): Ε.Μεντί, Σαμπαλί, Κουλιμπαλί, Ντιαλό, Γιάκομπς (84΄ Μπαλό-Τουρέ), Σις (46΄ Γκέιγ), Ν.Μεντί, Εντιαγέ (46΄ Ντιένγκ), Ντιατά, Σαρ, Ντιά (72΄ Ντιεντιού)

Με Μπαπέ… στους “8” η Γαλλία

Νωρίτερα, η Γαλλία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, νίκησε σήμερα την Πολωνία με 3-1 και πήρε εύκολα την πρόκριση για τα προημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ, όπου θα παίξει με την Αγγλία.

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στηρίχθηκαν στα μεγάλα επιθετικά ατού της για να λυγίσουν την αντίσταση της ομάδας του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ειδικά στον σούπερ σταρ τους, τον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος διέλυσε την άμυνα της Πολωνίας, δίνοντας την ασίστ για το πρώτο γκολ του Ολιβιέ Ζιρού (44′), που έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της χώρας του με 52 τέρματα, και πέτυχε το δεύτερο και το τρίτο (74ο και 91ο λεπτό) με δύο εντυπωσιακά σουτ.

Ο διάσημος άσος έγινε έτσι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που φτάνει τα 8 γκολ σε Μουντιάλ πριν κλείσει τα 24 του χρόνια! Η Πολωνία μείωσε με πέναλτι του Λεβαντόφσκι στις καθυστερήσεις.
Η Γαλλία, ως αναμενόταν, πήρε τον έλεγχο του αγώνα από τα πρώτα λεπτά και πίεσε την αντίπαλη άμυνα. Στο 29′ έχασε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία. Τότε ο Γκριεζμάν έδωσε στον Ντεμπελέ, εκείνος δεν τελείωσε την φάση μέσα από την περιοχή, έσπασε στον Ζιρού ο οποίος δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 38′ η Πολωνία έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της στο ματς, όταν μετά από γύρισμα του Μπερεζίνσκι, έδιωξε με το πόδι ο Γιορίς, ο Ζιελίνσκι πήρε το ριμπάουντ σούταρε, αλλά ο Γάλλος γκολκίπερ απέκρουσε, με τον Βαράν να διώχνει τελευταία στιγμή νέο σουτ του Καμίνσκι.

Η υπεροχή της Γαλλίας καρποφόρησε στο 44ο λεπτό. Ασίστ του Μπαπέ, ο Ζιρού έκανε το 1-0, με διαγώνιο πλασέ και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας, ξεπερνώντας τον Τιερί Ανρί.

Οι «τρικολόρ» συνέχισαν να πιέζουν και στο 74ο λεπτό ο Μπαπέ έδειξε την κλάση του με φοβερό σουτ από την περιοχή, ανέβαζοντας το δείκτη του σκορ σε 2-0, αλλά ο διάσημος άσος δεν σταμάτησε εκεί, καθώς με νέο καταπληκτικό σουτ στο 91′ «έγραψε» το 3-0.

Η Πολωνία από την πλευρά της μείωσε με πέναλτι του Λεβαντόφσκι, με διπλή προσπάθεια, καθώς δόθηκε επανάληψη, στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων κάνοντας το τελικό 3-1.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Χεσούς Βαλενσουέλα από τη Βενεζουέλα, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Τσουαμενί – Μπερεζίνσκι

Οι συνθέσεις:

Πολωνία (Τσέσλαβ Μιχνίεβιτς): Σέζνι, Κας, Γκλικ, Κίβιορ (88′ Γκροσίτσκι), Μπερεζίνσκι, Σ. Σιμάνσκι, Κριχόβιακ (71′ Μπιέλικ), Φρανκόφσκι (88′ Μπέντναρεκ), Ζιελίνσκι, Kαμίνσκι (71′ Ζαλέφσκι), Λεβαντόφσκι.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Τεό Ερναντέζ, Ραμπιό, Τσουαμενί (67′ Φοφανά), Γκριεζμάν, Ντεμπελέ (76′ Κομάν), Ζιρού (76′ Τιράμ), Μπαπέ.