Στο ΣτΕ οι περικοπές των καθηγητών ΤΕΙ

Συμβούλιο της Επικρατείας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) θα κρίνει οριστικά και αμετάκλητα εάν οι περικοπές των αποδοχών των καθηγητών των ΤΕΙ που έγιναν με το νόμο 4093/2012 -βάσει του μνημονίου- είναι ή όχι αντισυνταγματικές, καθώς το ζήτημα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση από αυξημένη σύνθεση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ.

Ειδικότερα, το ΣΤ’ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 1198/2017 απόφασή του, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 1 του νόμου 4093/2012 (περίπτωσης 21 της υποπαραγράφου Γ.1 της παραγράφου Γ) που αφορά τις μισθολογικές περικοπές του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οι δικαστές έκριναν ότι η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην αντίθεση του εν λόγω νόμου με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 6 (ακαδημαϊκή ελευθερία και σχέσεις καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ με το κράτος), 25 παρ. 1 (αρχή αναλογικότητας) και 4 παρ. 5 (αρχή της ισότητας στα δημόσια βάρη) του Συντάγματος.

Τελικά, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ, λόγω της αντισυνταγματικότητας, αλλά και της σπουδαιότητας των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων που ανακύπτουν, παρέπεμψαν το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.