Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κόντε στην Ιταλία

Ο Τζουζέπε Κόντε, που έχει προταθεί για την πρωθυπουργία από τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, αναμένεται να μεταβεί σε μία ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Κόντε είναι πιθανό να παρουσιάσει στον πρόεδρο την οριστική λίστα των υπουργών της κυβέρνησής του.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο το πρωί.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια πολιτική κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων – Λέγκας» δήλωσαν ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως γράφει η εφημερίδα «Μεσατζέρο» Η τελευταία συνάντηση κορυφής μεταξύ των δυο ηγετών και του Τζιουζέπε Κόντε φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για μια κίτρινο-πράσινη κυβέρνηση.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για τον Πάολο Σαβόνα, ο οποίος δεν θα είναι ο υπουργός Οικονομίας αλλά θα αναλάβει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι με δεδομένη την νέα συμφωνία μεταξύ και M5S και Λεγκας, ο Κάρλο Κοταρέλι θα μεταβεί απόψε στο Κυρηνάλιο για να επιστρέψει την εντολή που του είχε δώσει ο πρόεδρος Ματαρέλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία και ο Έντσο Μιλανέζι το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δέσμευση, συνέπεια, εργασία, υπομονή, κοινή λογική, νους και καρδιά για το καλό των Ιταλών. Ίσως να είμαστε τελικά εκεί, μετά από τόσα πολλά εμπόδια, επιθέσεις, απειλές και ψέματα. Ευχαριστώ τους φίλους για την εμπιστοσύνη, σας αγαπώ και ξέρω ότι θα σας χρειαστώ», έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε, όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Ρώμη βρίσκεται ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι και συνάντησε νωρίτερα τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο κύριος στόχος της νέας αυτής πρωτοβουλίας ήταν να εξακριβωθεί αν μπορεί να συσταθεί τελικά η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον οικονομολόγο Τζουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στον καθηγητή Πάολο Σαβόνα (που αρχικά προοριζόταν για το υπουργείο Οικονομικών), θα μπορούσε να δοθεί ένα άλλο σημαντικό υπουργείο, ίσως εκείνο των Εξωτερικών.

Στην συνάντηση φέρεται να συμμετείχε και ο ίδιος ο Κόντε. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σαλβίνι ακύρωσε σημερινή του ομιλία στο Μιλάνο για να μεταβεί εσπευσμένα στη Ρώμη. Ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση.

Σειρά αναλυτών εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την δυνατότητα ολοκλήρωσης της προσπάθειας. Διαφορετικά θα πρέπει να ορκιστεί, σε χρόνο ρεκόρ, κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον Κάρλο Κοταρέλι.