Συμφωνία με θεσμούς για εκκρεμείς συντάξεις, εφάπαξ και ΔΕΗ

Συμφωνία για την πλήρη εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2018, για το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή, πληρωμής των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ, υπήρξε σήμερα Παρασκευή 1/12/2017 στις συναντήσεις που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017, 23:51

Αναφορικά με τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί στο 90%. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα ολοκληρωθεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

Συμφωνία για λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ και αγορά φυσικού αερίου

Την επίτευξη συμφωνίας για τα ενεργειακά (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ, αγορά φυσικού αερίου) ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Το μεσημέρι του Σαββάτου η τελική συνάντηση με τους θεσμούς για να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας

Ειδικότερα:

  • Συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο market test οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η μονάδα της Φλώρινας και η άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ισχύσουν μέτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Το market test θα προκηρυχθεί άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, με στόχο ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τον Ιούνιο και η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Θα επιτραπεί επίσης στη ΔΕΗ η αναβάθμιση των μονάδων του Αμύνταιου, δεν έχει εξασφαλιστεί ωστόσο από την γενική διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ παράταση της λειτουργίας του.
  • Στον τομέα του φυσικού αερίου συμφωνήθηκε η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις εταιρείες προμήθειας σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία και η ενίσχυση της παρουσίας της στην αντίστοιχη εταιρεία της Αττικής. Το σχέδιο θα τεθεί υπό την κρίση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Συμφωνία επήλθε επίσης για επιμέρους θέματα, όπως η χρέωση προμηθευτή για τις ανανεώσιμες πηγές (το πλεόνασμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διοχετεύεται κατά προτεραιότητα για τη μείωση της εν λόγω χρέωσης, έως ότου αντικατασταθεί από άλλους μηχανισμούς της αγοράς) και οι πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος στους παραγωγούς ενέργειας για τις οποίες θα σταλεί προς έγκριση ο σχετικός μηχανισμός στην ΕΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, συζήτησαν το θέμα των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η εξέλιξη είναι ομαλή.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, θα γίνει η τελική συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών, για να επιλυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και να καθαρογραφεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)

Εξάλλου, τη «σημαντική πρόοδο» που καταγράφεται στην τρίτη αξιολόγηση, κατά την αποστολή των επικεφαλής των θεσμών που πραγματοποιείται στην Αθήνα, υπογράμμισε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Στην αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα όπου μετέχουν και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, φαίνεται πως υπάρχει «θετική πρόοδος», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας».

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι έτοιμα πριν από τα Χριστούγεννα, εξήγησε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένας μεγάλος όγκος προαπαιτούμενων δράσεων (περίπου 100 που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση).

Μια δέσμη προαπαιτουμένων θα πρέπει να νομοθετηθεί πριν από τα Χριστούγεννα και μια πολύ μεγαλύτερη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Εάν όλα πάνε καλά, το EWG πoυ θα συνεδριάσει στις 11 Ιανουαρίου θα λάβει την έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, ούτως ώστε στη συνέχεια το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να μπορέσει να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. «Έως τώρα αυτή η αξιολόγηση εξελίσσεται εντυπωσιακά ομαλά», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης.