Συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς για «μεγάλο» συνασπισμό στη Γερμανία

Στα κόμματα – και κυρίως στο Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) – μετατοπίζεται το ενδιαφέρον μετά την συμφωνία που επετεύχθη στις διερευνητικές συνομιλίες των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού στη Γερμανία, μεταξύ του CDU/CSU της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ κα του SPD του Μάρτιν Σουλτς), έπειτα από μια δραματική, μαραθώνια τελευταία συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε ως το πρωί και κατέληξε στην σύνταξη 28σέλιδου εγγράφου από τους τρεις αρχηγούς. Το έγγραφο αυτή την ώρα τίθεται υπ’ όψιν των 39 εκπροσώπων των κομμάτων στις συνομιλίες για την τελική του έγκριση.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018, 12:16

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη. Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.

Οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις διαρροές των τελευταίων ημερών, ήταν εκείνοι που προέβαλαν την σθεναρότερη αντίσταση κατά τις διερευνητικές συνομιλίες, θα αναλύσουν το αποτέλεσμα των συνομιλιών την Δευτέρα το πρωί, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, σε πλέον ακανθώδη αναδείχθηκαν τα θέματα φορολογικής πολιτικής, μετανάστευσης και προσφύγων.

Αγκάθι στις διαπραγματεύσεις θεωρείται το αίτημα του SPD για αύξηση του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 42% στο 45%. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες εμμένουν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή σε μηδενικό νέο δανεισμό. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το αίτημα του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς η νέα κυβέρνηση να δώσει μεγάλο βάρος στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων και οι αρχηγοί των κομμάτων προτείνουν στα προεδρεία των κομμάτων τους την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξαρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο. Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο dpa ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αναμενόμενο αίτημα του Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Συμφωνία για πλαφόν στον αριθμό προσφύγων

Η συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων προβλέπει πλαφόν 220.000 προσφύγων το χρόνο, που θα δέχεται η Γερμανία, καθώς και περιορισμό της οικογενειακής επανένωσης στα 1.000 άτομα το μήνα από το Μάρτιο και πέρα.

Βάσει της συμφωνίας στόχος Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών είναι ο περιορισμός των προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται κάθε χρόνο στη Γερμανία, στις 180.000 με 220.000. Επιπλέον τα τρία κόμματα συμφώνησαν, όπως όλα δείχνουν, σε μια επ΄ αόριστον αναστολή της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων, πέραν το Μαρτίου, έως ότου καταλήξουν σε μια νέα ρύθμιση. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο διαπραγματευτικούς κύκλους, στόχος των τριών πολιτικών αρχηγών είναι, μετά τον προσδιορισμό νέας ρύθμισης για την επανένωση, ο αριθμός των προσφύγων να μην ξεπερνά τους 1.000 το μήνα.

Παγώνουν οι φορολογικοί συντελεστές

Την ίδια στιγμή τα τρία κόμματα συμφωνούν να μην υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις. Κατά συνέπεια δεν έγινε δεκτό το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 42% στο 45%.

Σύμφωνα με το προσωρινό κείμενο της συμφωνίας -28 σελίδων- μεταξύ CDU/CSU και SPD, στόχος των διαπραγματεύσεων είναι μια «σταθερή κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων». Όπως σημειώνεται στο προοίμιο τα κόμματα επιδιώκουν μια «νέα αρχή στην ευρωπαϊκή πολιτική». Εκτός αυτού οι τρεις δυνητικοί εταίροι επιθυμούν να «ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να γεφυρωθούν τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί».

Οι αντιπρόσωποι των τριών κομμάτων συζήτησαν για σχεδόν 24 ώρες τους τρόπους χρηματοδότησης διαφόρων καθοριστικών τομέων όπως είναι η φορολογική και η κοινωνική πολιτική, αλλά και η υγεία. Παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 45 δις ευρώ, οι ομάδες εργασίας κατέληξαν ήδη χθες το πρωί σε ένα συνολικό κόστος που φθάνει το διπλάσιο ποσό.

Έκτατο συνέδριο του SPD στις 21 Ιανουαρίου

Μετά την κατ΄ αρχήν συμφωνία μεταξύ των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων το πρωί, οι αρχηγοί των κομμάτων θα καταθέσουν προς έγκριση στα προεδρία τους τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη. Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξ΄ αρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλλει αντίσταση στο συνέδριο. Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αίτημα του προέδρου Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.