Αυτόματος συμψηφισμός επιστροφής φόρου με ΕΝΦΙΑ 2018

Σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ 2018 για περίπου 500.000 φορολογούμενους προχώρησε την Παρασκευή 21-9-2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). [Μπορείτε μπείτε στην εφαρμογή Ε9, να δείτε και να εκτυπώσετε το νέο εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2018 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου. Δείτε τα στοιχεία οφειλών σας για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ 2018, επιλέγοντας το πρώτο Link στο τέλος του άρθρου].

Όπως και πέρυσι, η διαδικασία του συμψηφισμού έγινε αυτόματα (λίγες ημέρες πριν τη λήξη πληρωμής της 1ης δόσης) και χωρίς οι φορολογούμενοι να πρέπει να στηθούν στις ουρές της εφορίας, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Στους ενδιαφερόμενους πολίτες θα αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.

Σε περίπτωση ζευγαριών στα οποία ο ΕΝΦΙΑ χρεώνεται σε άλλο σύζυγο από αυτόν που έχει λάβει την επιστροφή φόρου, ο συμψηφισμός δεν γίνεται αυτόματα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού στις εφορίες τους. Στην περίπτωση που η επιστροφή φόρου υπερβαίνει τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ, η διαφορά θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογουμένου.

Αν η οφειλή του ΕΝΦΙΑ υπερβαίνει το ποσό από την επιστροφή φόρου, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά, εξοφλώντας το ποσό που θα προκύψει στην εφορία. Ο φορολογούμενος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ ή σταδιακά το ποσό ΕΝΦΙΑ που απομένει μετά τον συμψηφισμό, στο πλαίσιο των δόσεων που έχουν καθορισθεί. (βλ. πιο κάτω πληροφορίες για τον αυτόματο συμψηφισμό).

Σε αντίθετη περίπτωση που η επιστροφή φόρου υπερβαίνει την οφειλή του ΕΝΦΙΑ 2018, τότε θα πρέπει να πάει στην εφορία που ανήκει και υποβάλλει σχετική αίτηση για να του καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό της επιστροφής φόρου στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Για χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ 2018, καθώς και για τα έτη 2017, 2016, 2015, 2014, διαβάστε περισσότερα εδώ: gsis.gr: Εκτυπώστε το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ 2018 (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων).

Θυμίζουμε ότι έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εφοφληθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ 2017. Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018 (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων) αναρτήθηκαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου και αφορούν 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2018 πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ (έως 28/09/2018) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως 28 Σεπτεμβρίου 2018 και την τελευταία (5η δόση) έως 31 Ιανουαρίου 2019. Τα νέα εκκαθαριστικά μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet.

Μπορείτε να μπείτε στην εφαρμογή Ε9, να δείτε και να εκτυπώσετε το νέο εκκαθαριστικό σας για τον ΕΝΦΙΑ 2018 και να εκδώσετε την ταυτότητα οφειλής, επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο (link):

Στοιχεία οφειλών για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ 2018