Τσίπρας: Το καλοκαίρι όροσημο για την Ελλάδα – Μοσκοβισί: Θα υπάρξει εποπτεία

«Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό όροσημο για την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Πιέρ Μοσκοβισί, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να δηλώνει το ίδιο αμέσως μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα στοιχεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Σημείωσε δε, πως «όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός», ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις, «αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση».

Ειδικότερα, υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές και τούτο καταδεικνύει ότι είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Εξέφρασε την πεποπίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα». «Μετά από οκτώ έτη, νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Τούτο, με πιο θετικό τρόπο, με πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη».

«Έρχομαι εδώ, όντας αισιόδοξος και πεπεισμένος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Έχω δει στους αριθμούς, ανάπτυξη 1,6% και 1,5% για τα επόμενα έτη. Βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται. Βλέπω ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αμφιβολίες, παρά τις αναταράξεις που υπάρχουν στις αγορές», είπε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί. Για να σημειώσει ότι «αυτό είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι». Είπε ότι το μέλλον θα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας. «Για μένα είναι σαφές. Όταν είσαι στο πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα. Όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις. Αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση», τόνισε.

«Ναι», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «είναι πολύ φυσικό να εννοούμε τα ίδια πράγματα, να μιλάμε την ίδια γλώσσα, χωρίς διερμηνείς. Όχι, εδώ δεν χρειαζόμαστε διερμηνείς. Όχι επειδή μιλάμε αγγλικά, αλλά επειδή κατανοούμε ο ένας τον άλλον πολύ καλά».

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια, αλλά “δεσμεύσεις” για μεγάλο διάστημα

«Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια»: την κατηγορηματική αυτή δήλωση κάνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα, ενώ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει. Αναλυτικά, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ λέει για την ελληνική κρίση, «τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ», χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά», είναι η άποψή του.

Υπογραμμίζει δε, την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» και στέλνει το προσωπικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, μέσα από το ΑΠΕ/ΜΠΕ, «τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος θεωρεί ότι το θέμα της Ελλάδας είναι στην τελική ευθεία και σημειώνει αναφορικά με το χρέος, το οποίο βρίσκεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ, ότι παραμένει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικό τρόπο.

«Έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική εργασία αναφορικά με έναν μηχανισμό για ελάφρυνση χρέους που συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη».

Δεν παραλείπει επίσης να τονίσει ότι «δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια» , αλλά «πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος».

Υπογραμμίζει δε, την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα» και στέλνει το προσωπικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, μέσα από το ΑΠΕ/ΜΠΕ: «τώρα είναι η ώρα για μία τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον».

Ο Επίτροπος Οικονομικών αναφέρεται και στο «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, με την πρόσθετη επισήμανση ότι «πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την κατεύθυνση» που αυτή θα πάρει. Και προτείνει τη λήψη «φιλόδοξων αποφάσεων» για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, αλλά και δικαιότερης ευρωζώνης. Σημειώνει πάντως, «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει», ενώ δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητη η διαπίστωση του Επιτρόπου ότι, «τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια».

Παυλόπουλος : Ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε για μια ακόμα φορά στο Προεδρικό Μέγαρο τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, «τώρα που βρισκόμαστε» όπως είπε «στο τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα». Παράλληλα, τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του σε αυτό, καθώς επίσης και για τη συμβολή του προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, που, όπως επισήμανε, αποτελεί υποχρέωση των εταίρων μας.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του Πιερ Μοσκοβισί προς την Ευρωζώνη, τόνισε ότι δικαιώνεται ως προς τις θέσεις του, για να συμπληρώσει ότι είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα και να ξεκινήσουμε πολιτικές ανάπτυξης.

«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα με καλές συνθήκες. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι έχουν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι παραμένουν δύο ζητήματα: Το πρώτο, σχετικά με την επίβλεψη μετά το πρόγραμμα, εκτίμησε ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για την έξοδο από το πρόγραμμα και τη στρατηγική εξόδου. Το δεύτερο, για το χρέος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειές μας.