Συνάντηση Τσίπρα – Νετανιάχου στη Βάρνα (upd)

Διμερή συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο περιθώριο των εργασιών της Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο κ. Νετανιάχου βρίσκεται στη Βάρνα ύστερα από πρόσκληση του οικοδεσπότη πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και θα πάρει μέρος στο γεύμα εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της Τετραμερούς.

Θεσμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο. Μαζί του θα κουβεντιάσουμε, είπε, για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των 4 μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή.

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, αλλά σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στη τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Ικανοποίηση του Προέδρου της Σερβίας Α. Βούτσιτς για τη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της πέμπτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Είπε ότι συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα. Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας. Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Επίσης καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μετά το γεύμα εργασίας, ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.