Συνεχίζει ανοδικά το ευρώ

Το ευρώ αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό επίπεδο τριετίας σήμερα, καθώς η αισιοδοξία για την ανάπτυξη ενισχύει τις προσδοκίες για μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, ενώ η πιθανότητα ενός φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία έδωσε επίσης ώθηση στην εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.

Hedge Funds (αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) και άλλοι κερδοσκοπικοί επενδυτές έχουν συγκεντρώσει τις βαρύτερες θέσεις υπέρ του ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της CFTC. Το κοινό νόμισμα αποκτά νέα ώθηση από την προοπτική του τέλους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον προσεχή Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ και την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Το ενιαίο νόμισμα αυξήθηκε έως τα 1,2297 δολάρια σήμερα, που είναι η υψηλότερη ισοτιμία από τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει το μεγάλο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.

Πριν από λίγο, στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 15-1-2018, το ευρώ διαπραγματευόταν με κέρδη 0,65% στο 1,22681 δολάρια, έχοντας καταγράψει υψηλό ημέρας στο 1,2297, δοκιμάζοντας τεχνικά τη ζώνη του 1,23 με το δολάριο.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε για τη Δευτέρα 15-1-2018, διαμορφώθηκε στα 1,2277 δολάρια.

Οι βελτιωμένοι δείκτες ενθαρρύνουν ήδη τους ιθύνοντες της ΕΚΤ να προχωρήσουν στον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπολείπεται του στόχου που έχει τεθεί (λίγο κάτω από 2%), επομένως οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά. Η εκτίμηση είναι πως οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 1.5% φέτος και 1.6% το 2019, ενώ δεν θα υπάρξει αύξηση των βασικών επιτοκίων μέχρι το 2019.