Σόιμπλε για συμφωνία Eurogroup: Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στα τεχνικά ζητήματα

Στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία αλλά στα τεχνικά θα πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά μεταξύ των θεσμών, αναφέρει τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 για τη συμφωνία σχετικά με την Ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην τηλεόραση της Deutsche Welle. Επίσης δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος είναι να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση μετά και πάλι πρόσβαση στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές.

Για τη συμφωνία στο Eurogroup αναφέρει πως στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία αλλά στα τεχνικά σημεία θα πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά μεταξύ των θεσμών.

Ειδικότερα, σε ερώτηση αν η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές συνιστά ένα μικρό ενδιάμεσο βήμα ή την τελική λύση, ο γερμανός υπουργός οικονομικών απάντησε πως «είναι κάτι ενδιάμεσο.  Στα πολιτικά ζητήματα έχουμε επί της αρχής συμφωνία» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε, «αλλά στα τεχνικά ζητήματα θα πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά μεταξύ των θεσμών.  Τα βαθύτερα αίτια σχετίζονται με  ότι αποκλίνουν λίγο οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ. Έτσι προκύπτουν και διαφορετικοί αριθμοί. Στο παρελθόν οι αριθμοί του ΔΝΤ ήταν κάπως πιο απαισιόδοξοι.  Ελπίζω όμως ότι οι θεσμοί θα βρουν σύντομα μία λύση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τουλάχιστον ελπίζω να μην ξανανοίξουν οι πολιτικές συζητήσεις» συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τονίζει και επαναλαμβάνει πως σε διαφορετική περίπτωση εμείς και άλλα κράτη θα έπρεπε να ζητήσουμε έγκριση από το κοινοβούλια για να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο. «Αυτό θα ήταν εντελώς παράλογο, αυτό δεν γίνεται. Στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους υπάρχουν ακριβώς αυτοί οι διαφορετικοί υπολογισμοί, τρόποι υπολογισμού και για το χρέος μέχρι το 2070 μπορούν να προκύψουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Αυτό όμως δεν λύνει τα πρόβλημα της παρούσης. Αυτά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά, έχουν καταγραφεί και ελπίζω σύντομα οι θεσμοί να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα και σε τεχνικό επίπεδο» αναφέρει ο Β.Σόιμπλε

«Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος είναι να αποκτήσει η Ελλάδα πρόσβαση μετά και πάλι πρόσβαση στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές. Γι αυτό άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να βρίσκεται σε ένα βιώσιμο δρόμο» αναφέρει ο Β. Σόιμπλε στην τηλεόραση της Deutsche Welle.