σύλληψη-4ου-αμερικανού-από-τη-β-κορέα

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας Αμερικανός, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Απριλίου–ο τρίτος αμερικανός πολίτης που κρατείται στην απομονωμένη αυτή χώρα– συνελήφθη επειδή επιχείρησε να διαπράξει «εχθρικές ενέργειες».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Αμερικανός, ο οποίος τον περασμένο μήνα ταυτοποιήθηκε ως o Κιμ Σανγκ Ντοκ, συνελήφθη στις 22 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ για διάπραξη «εχθρικών αξιόποινων πράξεων με στόχο την υπονόμευση της χώρας».

Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη του Κιμ δίνονται στη δημοσιότητα καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο λόγω της ανησυχίας ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να πραγματοποιήσει την έκτη πυρηνική της δοκιμή, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές πιέσεις και αγνοώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται με την Κίνα, τον μοναδικό μεγάλο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, για μια ισχυρότερη απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρότι η Ουάσινγκτον έχει ταυτόχρονα επαναλάβει ότι όλες οι επιλογές αναφορικά με την Πιονγκγιάνγκ βρίσκονται στο τραπέζι.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία δέχεται επικρίσεις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει στο παρελθόν εκμεταλλευτεί κρατούμενους Αμερικανούς για να εξασφαλίσει επισκέψεις υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων χωρίς να έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον.

Το KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ δίδασκε το μάθημα της Λογιστικής στην Πιονγκγιάνγκ.

«Είχε προσκληθεί από το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ (PUST) για να διδάξει Λογιστική ως καθηγητής και συνελήφθη επειδή διέπραξε εχθρικές αξιόποινες πράξεις με στόχο την ανατροπή της ΛΔ Κορέας, όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και κατά την τελευταία του επίσκεψη πριν από τη σύλληψή του», μετέδωσε το KCNA αναφερόμενο στη χώρα με το επίσημο όνομά της, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές επιβολής του νόμου ερευνούν τις χαρακτηριζόμενες αξιόποινες πράξεις του Κιμ.

Ο Κιμ, ο οποίος χρησιμοποιεί και το αγγλικό του όνομα Τόνι Κιμ και είναι γύρω στα 50, συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα ο πρύτανης του πανεπιστημίου.

Το PUST αναφέρει σε email του που απέστειλε στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως η σύλληψη του Κιμ συνδέεται με τη δουλειά του στο πανεπιστήμιο. Εκπρόσωπος του ιδρύματος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η σύζυγος του Κιμ, η οποία βρισκόταν μαζί του όταν συνελήφθη, επέστρεψε στις ΗΠΑ.

«Η κυρία Κιμ έφυγε από την ΛΔ Κορέας και βρίσκεται πλέον στις ΗΠΑ με την οικογένεια και φίλους της. Ελπίζουμε σε μια θετική επίλυση το συντομότερο δυνατό», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι δύο άλλοι Αμερικανοί, οι οποίοι ήδη κρατούνται στη Βόρεια Κορέα είναι ο 22χρονος φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ και ο 62χρονος Κιμ Ντονγκ Τσουλ, ένας αμερικανοκορεάτης ιεραπόστολος.

Ο Γουόρμπιερ συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα επειδή αποπειράθηκε να κλέψει ένα προαγανδιστικό πανό. Δύο μήνες αργότερα, ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα για προσπάθεια υπονόμευσης του συστήματος. Έκτοτε κανένας από τους δύο δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.