Συνάντηση Tσίπρα-Αναστασιάδη-Νετανιάχου-Πομπέο, στα Ιεροσόλυμα

Κατ΄ιδίαν συνάντηση είχαν το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πριν τη Συνάντηση Κορυφής σχήματος 3+1, με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα.

Τη θέση ότι «γέφυρα συνεργασία και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια», υπογράμμισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση Κορυφής σχήματος 3+1 των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή για τον East Μed συνδέθηκε με την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Χιούστον των ΗΠΑ και το East Μed gas forum που συμμετείχαν επίσης Ιορδανία, Αίγυπτος και Παλαιστίνη.

Το εκτιμώμενο κόστος του έργου του East Med αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο ασφαλής αγωγός παγκόσμια, καθότι θα είναι απρόσβλητος από τρομοκρατικές ενέργειες λόγω του πολύ μεγάλου βάθους του. Το μέγεθος του ενδέχεται να διπλασιαστεί για να μεταφέρει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες απο το Ισραήλ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην πρώτη του φάση θα είναι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) και Ιταλία, με τη στήριξη των ΗΠΑ και σε επόμενη φάση συνεργασία με τρίτες χώρες, κυρίως Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τόνισε για τον East Med ότι για τις ΗΠΑ έχει δυνητικά μεγάλη εμπορική σημασία, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να υποστηρίξει μέσω ενεργειακών κολοσσών των ΗΠΑ την προσπάθεια αλλά και να τους ξεκαθαρίσει τη σημασία που έχει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου είπε ρητά ότι αν το χτίσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί για να το προστατεύσουμε.

Η Κοινή Δήλωση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – ΗΠΑ, μετά την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ:

«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής, συμφώνησαν οι ηγέτες των τριών χωρών και ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

Τη σημασία που διαδραματίζει η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο, για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, την οικονομική ανάπτυξή της και την ευημερία των εμπλεκόμενων χωρών, υπογράμμισαν οι Αλέξης Τσίπρας, Μπένιαμιν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Μάικ Πομπέο, κατά τις σύντομες εναρκτήριες τοποθετήσεις τους, στο ξεκίνημα της συνάντησης κορυφής των τριών ηγετών με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η βασική ιδέα μας είναι πολύ απλή αλλά και πολύ σημαντική ταυτόχρονα: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη». Υπογράμμισε δε, ότι η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, μπορεί να βοηθήσει, τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια όσο και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι η έκτη φορά που συναντώνται οι τρεις χώρες σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία, και σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο – μαζί και η καθεμιά ξεχωριστά – έχουν δυναμώσει. «Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι η συμμετοχή του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας, και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι επωφελής, όχι μόνο στο ενεργειακό πεδίο αλλά και για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

O Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, καλωσόρισε τους κ.κ. Τσίπρα και Αναστασιάδη και τον υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στην 6η τριμερή Σύνοδο, «μια από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες στον κόσμο», όπως είπε, για να προσθέσει ότι «συνεργαζόμαστε παντού, από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μέχρι την ενέργεια, σχεδιάζουμε τον αγωγό East Med από το Ισραήλ την Κύπρο και την Ελλάδα προς την Ευρώπη». Τόνισε ότι αυτό είναι «κάτι που θα ωφελήσει σημαντικά τις οικονομίες μας, θα φέρει σταθερότητα στην περιοχή και ευημερία στους λαούς μας», ενώ όπως συμπλήρωσε, θα πολλαπλασιάσει επίσης τις πηγές και διόδους ενέργειας προς την Ευρώπη. Ο κ. Νετανιάχου υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, καθώς συμβολίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στην περιφερειακή αυτή προσπάθεια. «Καλωσορίζουμε τη συνεργασία», είπε, «όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλες χώρες».

«Η σημερινή είναι μια μεγάλη στιγμή και θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, πρωθυπουργό Νετανιάχου, για τη σύγκληση αυτής της ιστορικής συνάντησης στην Ιερουσαλήμ», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σημείωσε ότι η παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «αποτελεί απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν ένα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Το όραμα και οι ενέργειές μας για έναν ενεργειακό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα» είπε και διαβεβαίωσε «για την αμέριστη δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την αξιόπιστη και σταθερή συνεργασία, που στοχεύει, μέσα από απτές δράσεις, να δημιουργήσει την αναγκαία ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ταραχώδη περιοχή μας».

«Αυτό είναι το μεγάλης κλίμακας όραμά μας – και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι εδώ για να υιοθετήσει εκ μέρους των ΗΠΑ τη σημασία που έχει αυτό. Προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και η προστασία των ενεργειακών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και βεβαίως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας» είπε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Για τη σύνδεση της ενέργειας με το θέμα της ασφάλειας, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ο ίδιος επισήμανε ότι πριν από μια βδομάδα μίλησε στο Χιούστον στις ΗΠΑ, σε μια μεγάλη ομάδα από επικεφαλής οργανισμών στον τομέα της ενέργειας, και για τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται και για τη δημιουργία υποδομής που θα είναι επωφελής στο μέγιστο βαθμό.

Ο κ. Πομπέο σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί βασικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία» και πως προσβλέπει στις σημερινές συνομιλίες. «Συνεργαζόμενοι σε αυτά τα σημαντικά ενεργειακά θέματα», είπε, «γνωρίζω ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ευημερία ακόμη περισσότερο ανάμεσα στα κράτη μας». Δυνάμεις όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα – σημείωσε ο κ. Πομπέο – προσπαθούν να επεκταθούν στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι συνεργάτες-κλειδιά στην ασφάλεια και την ευημερία, είπε. «Είμαστε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερες αγορές, που δρουν μαζί και εργάζονται για να δημιουργήσουν υποδομή για την ενέργεια, και τότε η περισσότερη ασφάλεια ακολουθεί. Αν το κάνουμε σωστά, θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα μεγιστοποιήσουμε αυτές τις πηγές, κατά τρόπο που οι καλές υποδομές σε ελεύθερες αγορές πάντα αυτό επιφέρουν».

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα

Ειδικότερα, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Αθήνα.